bastion44 Napisano 16 Styczeń 2007 Autor Napisano 16 Styczeń 2007 Czy możliwe jest,aby kilkaset wozów użytych w Kampanii Wrześniowej tak po prostu wyparowało.Poniższe miejsca wypisałem tylko na podstawie trzech książek,a przecież relacji i opisów jest wiele.Ja zaznaczyłem tylko sprzęt porzucony lub utopiony.Myślę,że wozy utracone w walce mógły być w większości przejęte przez Niemców,gdyż zasadniczo to oni opanowywali pole bitwy.Wokół sprzętu porzuconego zjawiał się pewnie wiejski kowal i jego liczna drużyna,tak więc części nie znikały dalej niż najbliższa wieś.-Ciężkowice (Śląsk) uszkodzony TK-Sławoszewek k/Kleczewa porzucony,spalony TK-między Aleksandrowem,a Zgierzem niszczy sprzęt 42 s.k.cz.r.-31 dyw.panc.jadąc traktem z dworu Wydliny-Ruś do Hodyszewa,aby przeprawić się przez rzeczkę Mień pod ciężarem transportera wiązącego czołg załamuje się mostek i wszystko ląduje w rzece,dalsza przeprawa brodem,gdzie zostaje 1 TK i wszystkie samochody panc. utopione po osie-32 dyw. panc. po droze Nowa Wieś-Klukowo-Wyszonki Kościelne zostawia na polnych drogach 2 TK,a następnie przeprawia się w tym samym miejscu co 31 i zostawia w zabagnionej dolinie rzeki większość czołgów i wszystkie sam.panc.-pod Mińskiem 52 pociąg panc. pozostawia swojego Renaulta-4 TK w Otwocku-koło wsi Kołacze (20 km od Włodawy) 92 s.k.cz.r. zakopuje swoje wozy w ziemi-skraj lasu koło wsi Potaszniki (10 km od Garwolina)1 wóz-folwark Lipa 2 lub więcej (różne wersje) 7 TP 1 kompanii-słynne 7TP utopione w Wiśle przez 2 kompanię-Koprzywnica na lewym brzegu pozostają wszystkie wozy 52 s.k.cz.r. nie mogące przejechać po moście pontonowym pod Baranowem-31 dyw. panc. na południe od Łap zostawia resztę sprzętu-72 s.k.r.cz. na przeprawie przez Bzurę w rejonie Bud Starych-w lasku koło Adamowej Góry zbombardowana 71 s.k.cz.r.pozostawia część sprzętu resztę nad Bzurą-okolice przepraw pod Witkowicami zostawia sprzęt 31 s.k.cz.r.,oraz co najmniej 62 i 71 dyw. panc.( 62 prawdopodobnie w okolicach wsi Polesie )-las koło Zwierzyńca W.B.Panc.-Motor. niszczy około 100 samochodów i samoch.panc. -lasy palmirskie w rejonie wsi Pociecha-rzeka Wieprz koło Izbicy-Bolanowice (nie jestem pewny czy to w Polsce)-TK zakopane w podziemiach wypalonego domu przy ul. DługiejCzy ktoś może coś dołożyć?
wolff Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Witam.Mogę powiedzieć tylko tyle że sporo sprzętu po wojnie poszło na złom.Sam osobiście znam fakt iż podcasz budowy CZMP w łodzi znaleziono jakieś działko czterolufowe oczywiście poszło na złom.pozd.wolff
PATRON Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 no dobra ale czego oczekujesz w tym poście ??? mamy cytować książki , wypisywać miejsca rozbicia, porzucenia, sholowania itp sprzętu czy odpowiedzieć ci na pytanie z pierwszego zdania : czy to możliwe ...?" w kwestii czy możliwe to odpowiadam : możliwe jak widać .PATRON
krzysiek2407 Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Jeśli chodzi o Zwierzyniec to nie las a Puszcza Solska. No i to chyba jedyne miejsce gdzie rozmontowano i zakopano wz.29 (?). Czy może ktoś wie coś więcej na temat tego miejsca?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.