alajerzy77 Napisano 15 Styczeń 2007 Autor Napisano 15 Styczeń 2007 Interesuje mnie historia m. Łaznów, gm. Rokiciny, obecnie pow. Tomaszów Maz. Przeglądając stare mapy z roku około 1850 (wydane w Rosji) stwierdziłem, że na mapie tej lokalizacja cmentarza jest w innym miejscu niż obecnie się on znajduje(inne obiekty terenowe są bardzo wiernie odwzorowane na tej mapie). Na cmentarzu obecnie istniejącym najstarsze nagrobki datowane są z okresu około 1850 roku. Co można sądzić, iż są to nagrobki na „nowym” cmentarzu. „Stary” cmentarz z nieznanych bliżej powodów stał się cmentarzem nie grzebalnym. O poprzednim cmentarzu nikt z obecnie żyjących osób nie słyszał. Starsi wiekiem rodowici mieszkańcy pamiętają z opowieści swych dziadów, iż mieszkańców dosięgła epidemia jakieś choroby. Czy jest to możliwe by z tego powodu stary" cmentarz stał się cmentarzem na którym nie chowano zmarłych .BARDZO PROSZĘ osoby, które posiadają jakiekolwiek wiadomości,co do lokalizacji „starego” cmentarza, roku i przyczyn powstania „nowego” o kontakt lub informacje.PS.Na załączonej mapie napis Cm" oznacza cmentarz, natomiast lokalizacje owego" cmentarza dorysowałem.
jagoda Napisano 16 Styczeń 2007 Napisano 16 Styczeń 2007 Może nie odpowiem wprost na twoje pytania, w każdym razie powodów nowej lokalizacji cmentarza może być kilka np:1) na starym nie było już miejsca na dokonywanie pochówków, a właściciele okolicznych działek nie chcieli sprzedać gruntu pod poszerzenie cmentarza;2) cmentarz znajdował się zbyt blisko budynków gospodarskich a przepisy sanitarne na to nie pozwalały (dlatego zaprzestano grzebania zmarłych na terenach wokół kościołów gdyż znajdowały się one na ogół w centrum miejscowości (wsi/miasta)3) cmentarz zaznaczony na mapie był tzw. cmentarzem epidemiologicznym np cholerycznym (cmentarz, na którym chowano zmarłych w wyniku szalejącej w miejscowości epidemii np cholery, czarnej ospy, grypy itp.).Pozdr MJ
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.