bastion44 Napisano 15 Styczeń 2007 Autor Napisano 15 Styczeń 2007 Czy ktoś z szanownych kolegów szukał może w rejonie: Czerniejewa (wielkopolska),została tam rozjechana przez czołgi 40 Bryg.Panc.Gw. grupa bojowa mjr. Schultego mająca zorganizować obronę p-panc. Wrześni uzbrojona w dużą ilość ręcznej broni p-panc,Dąbia nad Nerem - prowadziły tam walki jednostki, które nie mogły przekrocyć Warty w Kole z powodu wysadzonych mostow i kruchości lodu, który zapadał się pod pojazdami.Dlatego ruszyły na południe gdzie mosty były już opanowane ( Uniejów ) walki trwały ok. 3 dni prowadzil je chyba 11 Korp.Panc.Gwardii.Uprzedzam od razu wesołe pytanie czemu sobie sam nie poszukasz ".Nie mam wykrywki i nie kopię, a informacje o tym czy ktoś znajdował coś w tym rejonie są mi potrzebne do czegoś innego.A przy okazji taki fragment z 51 dywizjon pancerny":(...)Ten samochód nasi żołnierze póżniej uruchomili,ale po przejechaniu 5 km. zatarł się silnik,więc zatopiono go w stawie koło Sędziszowa."Myślę,że chodzi o samochód pancerny, relacja z września 1939 roku
wars98 Napisano 15 Styczeń 2007 Napisano 15 Styczeń 2007 Bastion44. Mam do Ciebie sprawę, mógłbyś odezwać się do mnie na priva? :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.