Skocz do zawartości

Co żołdak nosił w chlebaku/mieszoku?

Rekomendowane odpowiedzi

Chodzi mi oczywiście o żołdaków ze wschodu czyli 1AWP oraz RKKA. Generalnie wiadomo że mieli jakieś szamanko, zapas amunicji ale chodzi mi głównie o rzeczy osobiste, pamiątki, fanty zdobyczne i tego typu przedmioty.

Moje propozycje :

machorka
brzytwa
zdobyczna niemiecka maszynka do golenia
lampa naftowa przerobiona z łuski
zapalniczka (sztuka okopowa)
jakaś łycha
podręczny kozik

..... czekam na dalsze propozycje :)

na zdjęciu przykładowe wyposażenie wg Szality ... niekoniecznie należące do jednej osoby :)

lampka - łuska (czyli stalingradka" )odpada. Bo jej główną zaletą był właśnie fakt, że można ją było zrobić w minutę na miejscu, wszędzie, gdzie stacjonowało wojsko. Łuskę zgniatało się obcasem szpindlem robiło się dziurę poniżej krawędzi wylotu. Knot - pasek bawełny (onuca itp.)

Jak widzę, Koledzy, mimo, że wycofali się z obraźliwego określenia żołdak" nadal pobłażliwie", by nie rzec z pogardą, traktują żołnierzy radzieckich i berlingowców.

Jeśli Kolega upiera sie przy lampce - łusce, to życzę szczęścia - niewątpliwie masę uciechy sprawiłoby każdemu żołnierzowi noszenie między bielizna i jedzeniem kawałka żelastwa usmolonego sadzą i śmierdzącego spaloną naftą.

Spieszę z dobrą radą - trochę niebezpiecznie jest zestawiać ranking 10 najczęściej kradzionych fantów" przez armię radziecką. Dlaczego? Bo tu nie ma żadnej reguły - każdy kradnie to co mu się podoba. I jeśli Kolega coś proponuje, to można przypuszczać, że będąc na froncie, sam właśnie tę rzecz kradłby najchętniej. Co komu w duszy gra...

Wszystko w porządku, tak na wyrost trochę się czepiam. Zmarszczyłem się nieco na ten mosiężny szyldzik od klamki. Złość człowieka bierze, jak na widok grupy rekostruującej RKKA najgorsze żule z widowni zawsze krzyczą Ej ruscy, czemu nie pijecie?" Nie chodzi o to, żeby zaraz pomniki stawiać, ale pozytywna czy negatywna - historycznie RKKA to była silna armia i nie ma co jej na siłę gębę przyprawiać. Czemu Niemcy nie są tak znani u nas z kradzieży po domach? Bo u nas nie było co ukraść. Niemiec kradł we Francji, bo tam było się czym obłowić.

Ech, rozgadałem się.
A jeśli idzie o fajne fanty do plecaka. Warto zwrócić uwagę na spodeczek - fajansowy, albo porcelanowy, bo Rosjanie lubią pić herbatę ze spodeczka ( nie wciskam ciemnoty) Z kubka albo filiżanki nalewają na spodek, żeby szybciej ostygło i trzymają na rozstawionych palcach jak Chinczycy czareczki. Cóż, Azjaci... Widziałem tak pitą herbatę nawet na frontowych zdjęciach.
A odnośnie lampy, to można jeszcze sól nosić w plecaku. Do celów spożywczych, oraz, żeby wsypywać troszkę właśnie do takiej lampki-łuski. po co? przyznam że dokładnie nie wiem, ale zdaje sie, żeby nie kopciła mocno, czy żeby jaśniejszy płomień był. Dowiem się jeszcze.

Ciekawe z tym spodkiem ... właśnie o takie wskazówki mi chodziło :) co prawda nie wszystko da rade załatwić od ręki ale powolutku się uzbiera. Ostatnio znalazłem w domu starą niemiecką brzytwę ... myślę że się nada.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie