Skocz do zawartości

Kombinat chemiczny DAG vormals Alfred Nobel & Co. w Krzystkowicach (Christianstadt).

Mycza

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Poszukuję planów i mapek z legendą (najlepiej w języku polskim) kombinatu chemicznego Dynamit-Aktien Gesellschaft vormals Alfred Nobel & Co. (DAG)w Krzystkowicach k. Nowogrodu Bobrzańskiego. Na oficjalnych stronach Urzędu Miejskiego i Miasta i Gminy Nowogród Bobrzański poza starym planem niemieckim nic nie znalazłem.
Pozdrawiam i proszę o wszelkie informacje na ten temat.
Napisano
Niestety to chyba temat tabu, ponieważ też mnie interesuje ten teren , próbowałem się nawet skątaktować z Zielonogórskim Towarzystewem które iby" buszuje po tym terenie i zna go jak własną kieszeń. Cisza jak makiem zasiał. Byliśmy tam 2 lata temu, piękna fabryka szukaliśmy podziemnych kanałów ale bez skutku.
Napisano
Witam mieszkam w okolicach NB i czasami spedzam w fabryce weekendy.Z wykrywaczem nie ma co tam lazic(odradzam bo nic tam nie ma)ale o podziemnych korytarzach sam slyszalem i jest to bardzo ciekawy temat.Wiekszosc podziemi znajduje sie na terenie jednostki wojskowej.Ale przed jednostka wojskowa wzdluz Odry jest dlugi odcinek Schronu przeciwlotniczego.Byliscie tam????????????????????Pozdro
Napisano
Na razie zaliczyliśmy tylko jedną wyprawę nastawioną na zwiedzanie powierzchniowe, a ze względu na krótki dzień ograniczoną niestety tylko do małego wycinka całości. Wiosną lub latem spróbujemy objąć całość, a przynajmniej większość kompleksu.
Napisano

Schronu przed Odrą też poszukamy:)
A foto tak na zachętę dla innych.
Pozdrawiam i nadal proszę o wszelkie informacje na temat planów, mapek itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie