muslim Napisano 19 Październik 2003 Autor Napisano 19 Październik 2003 Wykopałem jakieś 10 tłoków, większość w jednym dole. Były też jakieś inne części samochodowe. Jedne tłoki są ze stali, średnica 90mm i wewnątrz mają sygnaturu np. GM 48, GM 13, GM 11.Drógi rodzaj jest chyba z duraluminium są mniejsze, średnica 77mm, wys 90mm a wewnątrz mają więcej sygnatur np.80.7 Y MAHLE C 124, 80.7 M AU OTHERMO NELSON PAT.I w związku z tym moje pytanie czy po tych biciach można się dowiedzieć czy są to części przed czy po 45?Na razie nie robiłem zdjęć bo nie wiem czy warto. Może wiecie czy te firmy istniały przed wojną?Dzięki
muslim Napisano 19 Październik 2003 Autor Napisano 19 Październik 2003 Jeśli to wam nic nie mówi to napiszcie czy zrobić zdjęcia.Z tego co wykopałem wnioskuje że to części z silnika może jakiejś ciężarówki. Ale czy to z września (bo takie to było miejsce) czy ktoś to po wojnie zakopał to chciałbym abyście mi pomogli.
aro333 Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 GM to chyba nic innego jak General Motors , bynajmniej tak mi sie wydaje
Gość Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Jak masz cyfrówkę, to chętnie obejrzę. Czy te tłoki są płaskie, czy z deflektorem - takim stożkiem?? Chyba przedwojenne.Pozdrawiam
muslim Napisano 20 Październik 2003 Autor Napisano 20 Październik 2003 NIestety nie mam cyfrówki ale za kilka dni umieszcze zdjęcia wszystkich części.
koń Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Przed II wojną w polsce montowano samochody ciężarowe Chewrolt 157 w zakładach Lilpopa, była nawet umowa o dostawach dla wojska i to spore ilości. Samochód ten miał silnik gażnikowy, 6-cylindrowy, 4-suwowy, górnozaworowy, chłodzony cieczą, o pojemności skokowej 3600 cm. Stopień sprężania 7,5:1. Moc 78 KM (57,4 kw) przy 3200 obr/min.Ten silnik miał właśnie tłoki żeliwne.Montowano także smochody osobowe.z poważaniem:koń
Cyrograf15 Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 Te pierwsze to coś mi się kojarzą z dodge 3/4.Wojtek
muslim Napisano 22 Październik 2003 Autor Napisano 22 Październik 2003 Może to zdjęcie pomoże. Większość z jednego dołka, reszta znaleziona w pobliżu. Czy coś poznajecie?
muslim Napisano 24 Październik 2003 Autor Napisano 24 Październik 2003 Nie wiecie od czego to może być?
Gość Napisano 24 Październik 2003 Napisano 24 Październik 2003 Cześć!Napewno żeliwne tłoki były produkowane przed wojną, ale się z nich szybko wycofywano ze względu na wzrastające prędkości obrotowe i mniejszą masę tłoków aluminiowych, co powoduje pojawienie się mniejszych sił bezwładności i mniejszych oporów. Całe znalezisko wygląda, jakby ktoś tam na szybko dokonał naprawy (pozostawione tłoki z korbowodami). Czy tam były jakieś łuski, lub coś innego sugerujące wojskowe pochodzenie?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.