ALL Napisano 18 Październik 2003 Autor Napisano 18 Październik 2003 WITAM WSZYSTKICH, KTÓRYCH INTERESUJE TEN TYP WYKRYWACZA NIE NAJLEPSZE ZDJĘCIE, ALE JAKI PAN TAKI KRAM.ALE DO RZECZY.WYKRYWACZ TEN WYKONAŁEM TYLKO DLATEGO ŻE BYLI SPONSORZY, NIE JEST TO FABRYKA ALE ZROBIŁEM GO NAJLEPIEJ JAK UMIAŁEM.W CZWARTEK 16 PAZDZERNIKA BR.PRZEPROWADZLIŚMY TESTY W/W WYKRYWACZA.DO TEGO CELU WYKORZYSTALIŚMY SKARPĘ O WYSOKOŚCI 2,5METRA NA TERENIE KOPALNI ŻWIRU. NAJPIERW ROZSYPALIŚMY GWOŻDZIE,KAPSLE FOLIE ALU.[ SONDY UNIESIONE NA WYSOKOŚCI 40CM]WYKRYWACZ NIE REAGUJE.PODAM ZASIĘGI MIERZONE OD POWIERZCHNI ZIEMI WGŁĄB, SONDY ODALONE OD POWIERZCHNI ZIEMI 40 CM.PUSZKA 1LITR 70CM. HEŁM RUSKI 110CM. KONWIA NA MLEKO [30X70CM]150CM. FURTKA 80X110CM W 1/3 WYPEŁNIONA BLACHĄ 190CM. TYLKO TO MIELIŚMY DO TESTÓW INA TYM JE ZAKOŃCZYLIŚMY. WADY WYKRYWACZA- ZBYT CIĘŻKI 2,2KG. NIE ISNIEJE MOŻLIWOŚĆ ODPIĘCIA SONDY PROSTOPADŁEJ, ZA MAŁE ZASIĘGI.WYKRYWACZ REAGUJE NA WIĘKSZE PRZEDMIOTY ZNAJDUJĄCE SIĘ PO KIESZENIACH UBRANIA. ZALETY-NIE REAGUJE NA WYSOKĄ MOKRĄ TRAWE,NIE REAGUJE NA GAŁĘZIE, JEST STABILNY NAWET PRZY CZUŁOŚCI MAX.NIE MA PROBLEMÓW Z DOPASOWANIEM GRUNTU.NIE UKRYWAM ŻE ZDOPINGOWAŁ MNIE DO WYKONANIA W/W WYKRYWACZA MIĘDZY INNYMI PAN PIOTR Z FIRMY PROSCAN. WSZYSTKIM KTÓRZY ZDECYDOWALI BY SIĘ NA SAMODZIELNE WYKONANIE TEGO TYPU WYKRYWACZA OBIECUJĘ POMOC W POSTACI WYCZERPUJĄCYCH INFORMACJI TECHNICZNYCH POZDRAWIAM ALL
Andreos Napisano 19 Październik 2003 Napisano 19 Październik 2003 Wizualnie jest super. Wygląda jak ze sklepu.Czy istnieje możliwośc podciągnięcia osiągów w takim sprzęcie. Na koniec zapytam o rzecz ważną. W jakiej kwocie zamknęły się koszty produkcji"?Pozdrawiam i życzę kolejnych wersji
ALL Napisano 20 Październik 2003 Autor Napisano 20 Październik 2003 Witam,odpowiwdz dla Andreos.można podciągnąć zasięgi,i dobudować dopalacz,naciskany przez sponsorów z terminem wykonania,zrobiłem to w wersji standart.jeśli chodzi o koszty wkonania.wszstko zależy jakich użyje Pan materiałów.ja sondy wykonałem ze szkła epoksydowego 0,75 mm wycinając niepotrzebne części,ale na upartego można to zrobić ze sklejki i dobrze zainpregnować.stelaż wykonałwm z profila duraluminiowego 2x4 długość 900mm oraz kontownika alum.2x2.obudowę elektroniki,obud. baterii z laminatu miedziowego,taki jak do płytek drukowanych. dużo poszło kleju Distal-10szt.Pokxipol 4-szt. Cyjanopan 12 szt.uzwojenia cewek są symetryczne[nawinięte bifilarnie],elektroniki nie podaję bo była by to reklama.wykrywacz bardzo ładnie daje się zrównoważyć,tak łatwo że trudno uwieżyć.jest trochę dłubaniny, ale przez zimę można to zrobić.powoli zbieram materiały, sam na spokojnie, zrobię to jeszcze raz w wersji z dopalaczem.podam dane cewek NADAWCZA 2x36zw DNE 0,45 wym.380mmx350mm z pojmnością 150nF Odbiorcza[równoległa do płaszczyzny ziemi]2x36zw DNE 0,30 również 380mmx350mm z pojemnością 150nF, cewki są prostokątne. częstotliwość 5khz.dobrze jest jeśli obie cewki zestrojone są na tę samą częstotliwość+-100hz.W tej wersji wykrywacz naprawdę nie reaguje ani na śmiecie, ani na grunt zagliniony. niewiem natomiast jak będzie z dopałką.więcej informacji postaram się udzielić, jeśli ktoś zdecyduje się zacząć budowę tego wykrywacza.prosze pisać na mojego prywatnego E-m. gruszkaha@wp.pl
Gość Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Na razie nie mam potrzeby ani ochoty czegoś takiego robić, w każdym bądź razie podziwiam. Zresztą, jeśli jest sponsor, to łatwiej, ale ja bym się bał, żeby ktoś nie utopił kupy szmalu w coś, co nie będzie poprawnie pracować.Pozdrawiam
proscan Napisano 20 Październik 2003 Napisano 20 Październik 2003 Witam,Ponieważ Pan Aleksander mnie tutaj wymienia jako osobę, która jest niemal motorem napędowym tego projektu (a może nawet sponsorem?), pragnę zaprzeczyć.Namawiałem Pana Aleksandra do pochwalenia się swoim wykrywaczem i pokazaniem jak to wygląda. Nie jestem w stanie ocenić ile ten wykrywacz jest wart (chociaż dostalem wieksze zdjecie). Ujeła mnie natomiast skromność, bo który z producentow otwarcie mówi o słabościach swojego sprzętu? Wszyscy produkują najlepsze!Także oferta pomocy innym w zbudowaniu własnego urządzenia jest godna pochwały.Powodzenia,proscan
ALL Napisano 20 Październik 2003 Autor Napisano 20 Październik 2003 Przepraszam Pana Piotra, w zapędzie myśli trochę to tak faktycznie można odczytać. w rzeczywistości sponsorami byli ludzie z Chełma.Obiecali że podadzą na forum jak się spisuje wykrywacz.Odpowiem Panu J.już kilka osób rozpoczeło budowę tego wykrywacza jestem z nimi w kontakcie, myślę że po skończeniu dzieła napiszą coś na forum o wynikach. pozdrawiam ALL.
lis Napisano 21 Październik 2003 Napisano 21 Październik 2003 ALL-jakie wykrywacze teraz masz w ofercie,czy robisz jeszcze salamandrę i bartka? czy w necie coś można o nich poczytać-chodzi o parametry do porównania z innymi wykrywkamipozdrawiam
ALL Napisano 21 Październik 2003 Autor Napisano 21 Październik 2003 W tej chwili robię tyko BARTKA 2 jest skuteczniejszy od SALAMANDRY o około 40%. nie mam strony internetowej sam jej nie potrafię zrobić,a nie stać mnie aby zapłacić.nie podam na forum jakie są zasięgi, bo może to być uznane za reklamę, ale BARTEK 2 jest naprawdę mocniejszy np.z sądą 20cm wykrywa to co SALAMANDRA z sondą 30cm.Jest bardziej ergonomiczny,lżejszy ma osobno czułość dla dyskryminacji i osobno dla wszystkie metale, płynną dyskryminację i płyta czołowa wykonana sito drukiem [po POLSKU napisy]. ma również funkcję eliminacji tz. margla ziemnego.Teoretycznie 80% materiałów do BARTKA 2 sprowadzam z firmy ELFA.droga to firma ale elementy są pewne.nie jest to super wykrywacz,bo napewno są lepsi produceńci odemnie, ale myślę że ci co pracują BARTKIEM 2 są zadowoleni. [ mam taką cichą nadzieje ]ito wszstko co mogę napisać na FORUM, aby było to zgodne z regulaminem. Pozdrawiam ALL
Gość Napisano 3 Listopad 2003 Napisano 3 Listopad 2003 Witam!Troche sie znam na tworzeniu stron www. i mogłbym ja zrobic nieodplatnie, przy takiej stronie nie trzeba duzo aktaulizacji, od czasu do czasu jak sie pojawi nowy produkt, wrzucić jego opis i dane na stronke no i cenniK :-) ( a to po kilku godzinach/minutach mozna samemu zrobić).Wystarczy prosta, przejżysta strona, bez zbędnej grafiki (kilka zdjęc sprzetu oczywiście musowo musza być)Jak coś to prosze pisac na priva
ALL Napisano 7 Grudzień 2003 Autor Napisano 7 Grudzień 2003 Ponieważ otrzymuję dużo pytań związanych z TWO BOXEM, odpowiem na forum będzie łatwiej i szybciej.Po złożeniu Two Boxa w wersji z dopalaczem,zasięg realnie zwiększył się o 25%,w gruncie.W Two Box możliwa jest praca na dyskryminacji,oczywiście na duże przedmioty.Czy możliwe jest skonstruowanie sondy 20 cm tak aby wykryła hełm z 1 metra w gruncie,nie wiem ale zobacze co się da zrobić,o efektach poinformuję w osobnym poście.i ostatnie pyt.Naj bardziej zawansowany w budowie Two Boxa to Pan Michał z okolic Kielc.POZDRAWIAM ALL.
ALL Napisano 7 Grudzień 2003 Autor Napisano 7 Grudzień 2003 Witam ponownie,amatorów konstruktorów.Przepraszam ale na taką dużą liczbę E-mail, nie jestem w stanie wszystkim odpowiedzieć idywidualnie.Nie wiem czy uda mi się uzyskać taki zasięg dla sondy 20cm,o jaki Panowie pytacie i chociaż hełm to nie jest mały przedmiot,a wiadomo że sonda widzi powierzchnię metalu,a nie jego cięzar lub objętość.Jednak mała sonda o dużym zasięgu, była by dobrym rozwiązaniem. [mam tu na myśli ustawę o pszukiwaniach]Ale chwyciłem temat i bez zobowiązań spróbuję się tym zająć, myślę że pod koniec tygodnia, dam wyczerpujące inormacje. Jeszcze raz Pozdrawiam ALL Mój nowy adres. ALL4@WP.PL
ALL Napisano 13 Grudzień 2003 Autor Napisano 13 Grudzień 2003 WITAM Ponownie. Równoważenie TWO BOX to ostatnia faza,przeprowadzamy ją wtedy gdy,mamy już wykrywacz wyważony {ergonomia}i zainstalowana jest elektronika z zasilaniem.Równoważenie przeprowadzamy z daleka od większych przedmiotów metalowych przesuwając całą konstrukcje po płaszczyżnie cewki nadawczej, ale w środkowej jej części do momentu aż uzyskamy najmniejsze napięcie zrównoważenia.Następnie w poz. wszystkie metale zbliżamy przedmiot żelazny [około 20x20cm] w przypadku odpowiedzi wykrywacza dzwięk cichnie, należy zamienić miejscami połączenie na płytce końcówek 7 i 8.Pozdrawiam i Życzę powodzenia ALL
Gość Napisano 25 Grudzień 2003 Napisano 25 Grudzień 2003 czy kto moze wie czy mozna użyc elektroniki z Bounty Hunter'a do zrobienia two box?Myslalem sobie ze moze mozna by zbudowac cewki i stelaż a podpiąć skrzyneczke z BH.
ALL Napisano 26 Grudzień 2003 Autor Napisano 26 Grudzień 2003 Witam. Z tego co wiem wszystkie BOUNTY pracują w układzie dynamicznym, a nie w statycznym.Nie próbowałem tego robić w takim układzie.Ale jeśli Pana wykrywacz pracuje w trybie ALL METAL i ma funkcję pip-point przełączaną trwale, to można poeksperymentować.Jest duże prawdopodobieństwo że się uda to zrobić.Podobnie pracuje wykrywacz GARRETT CX-3 w wersji TWO BOX oraz kilka innych wykrywaczy.POZDRAWIAM ALL.
Łukasz21 Napisano 11 Wrzesień 2007 Napisano 11 Wrzesień 2007 Niewiedzą panowie gdzie morzna zakupic SALAMANDRE nuwke i ile kosztuje?
Sinbad_ Napisano 11 Wrzesień 2007 Napisano 11 Wrzesień 2007 Ta wykrywka już nie jest produkowana.Ktoś ją tam kiedyś jeszcze robił ,ale kaleczył rzemiosło i chyba zakończył robote.Zobacz tu www.exploracja.plSinbad
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.