michado Napisano 7 Styczeń 2007 Autor Napisano 7 Styczeń 2007 Witam!Zwracam się z prośbą o poradę dotyczącą stabilności w wilgotnych warunkach wykrywacza Minelab Explorer II". Niepożądane dźwięki pojawiają przy zamoczeniu cewki, co zdarza się praktycznie zawsze, nawet w pogodne dni, gdy pod wieczór pojawia się rosa na trawie. Wykrywacz wydaje wtedy dźwięki o różnej częstotliwości, z których najbardziej charakterystyczny jest niski, podobny do wykrycia folii aluminiowej. Dźwięk taki występuje przy „przemieceniu” cewką po mokrych źdźbłach trawy. Dokonując testów zauważyłem, że chyba najistotniejszą przyczyną zakłóceń, jest fakt chwilowego przemieszczenia się mokrej końcówki kabla (kabel pomiędzy otworem wysięgnika a miejscem łączenia z cewką zawsze wygięty jest w lekki łuk) względem mokrej cewki. Byłem już z tym problemem u dystrybutora (sprzęt jest na gwarancji). Wziąłem ze sobą tylko samą cewkę ... i wyszedłem na durnia. W sklepowych warunkach" po podłączeniu cewki do innego sprzętu i kilku energicznych ruchach mokrego kabla względem mokrej cewki wszystko było w porządku. W terenie problem ten jednak nadal występuje. Jedynym rozwiązaniem jest chyba przetestowanie sprzętu na mokrej trawie w obecności dystrybutora (jak da się namówić na taki test). Dodam tylko, że zmiana kanału oraz zmniejszenie czułości nie likwidują problemu. Na razie wstrzymuję się jednak z wizytą u dystrybutora, bo w każdy weekend można jeszcze wyjechać w teren, ale jak zrobi się zimno, to będę musiał coś z tym zrobić. Może ktoś spotkał się z podobnym problemem? Będę wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam. M.
M.D-75 Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 WitamMam ten sam problem w Quattro, ale uznałem to za zło konieczne, trawa nie jest tak dokuczliwa jak np. liście konwalii w deszczuPozdrawiam
ARKADIO.IE Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Witam ,posiadam EX se i często jest,że chodzę w dośc sporej wilgotności (rosa jest cały czas),ale to nie jest normalne,aby sprzęt reagował na trawe. Jak do tej pory spotkałem się tylko w Master- z tym problemem pozdrawiam
kurpiak Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Ja u siebie zauważyłem podobny problem na mokrym czarnoziemie ale mam tylko jedno takie miejsce. Pomogło wyciszenie sygnału wiodącego. Tak normalnie cewkę myję wodą i narazie nie miałem innych podobnych problemów. Kiedyś też chodziłem koło nadajnika radiowo-telewizyjnego (Olsztyn) tam to nawet drzewa piszczały a jak chciałem wiedzieć gdzie jest nadajnik wystarczyło podnieść sondę do góry i się z nią obracać. Pokazywała idealnie kierunek gdzie on jest. Przynajmniej trudno było się zgubić. Pozdrawiam.
corwin Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Nie chcę cię martwić Michado ale raczej masz sondę do wymiany.
królik_z_gdyni Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Witam!Ja miałem podobny problem w BH land star. Na początku wilgoć potem nawet przy troszkę mocniejszych trąceniach cewką o krzaki a na końcu to sama sie wzbudzała od poruszania nią, niestety trzeba było wymienić. Możliwe, że masz uszkodzony kabel przy wejściu w cewkę. A swoją drogą to jak masz gwarancję to dystrybutor powinien bardziej zainteresować się twoim problemem niż tylko sprawdzić działanie cewki w warunkach że tak powiem laboratoryjnych.Pozdrawiam Piotr!
M.D-75 Napisano 7 Styczeń 2007 Napisano 7 Styczeń 2007 Witam, próbowałeś z inną cewką ? Jak będę miał jutro chwilę to sprawdzę swój.W moim przypadku pomaga wycięcie sygnałów od 9 do 14 na skali.Pozdrawiam
yarek Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 WitamMiałem podobny problem, który rozwiązałem dosyć szybko.Na cewce masz oczywiście plastikową nakładkę - osłonę.I tutaj moje pierwsze pytanie: Czy za każdym razem po wyjeździe w teren zdejmujesz nakładkę i czyścisz ją?Jeżeli nie to masz odpowiedź. W tej plastkowej osłonie gromadzi się piasek i ziemia, która w momencie gdy jest sucha zachowuje się obojętnie wobec cewki, ale gdy tylko dostanie trochę wilgoci, wtedy zaczynają się problemy.Najlepiej jest kupić czarną taśmę i obkleić przestrzeń pomiędzy cewka i osłoną. Potem tylko po każdym wyjeździe przetrzeć całość mokrą szmatką i wszystko gra.Pozdrawiam JarekPs. Wieczorem zrobię zdjęcia mojej cewki.
M.D-75 Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Witam, nigdy nie zwracałem na to uwagi, ale masz rację Yarek, trochę się tam nazbierało.A jak u Ciebie Michado?Pozdrawiam
Barnaba Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 problem powodoje wilgoc ktora dostaje sie do cewki poprzez styk kabla z cewka. dlatego ex glupieje. w sklepie wyszedles na losia bo w miedzy czasie wilgoc odparowala a zmoczenie cewki nie spowodowalo dostanie sie wody do wewnatrz. problem mozna rozwiazac uszczelniajac wejscie kabla do cewki np silikonem. sposob sprawdzony.pzdrBarnaba
corwin Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Michado.Jak chcesz bawic się w klejenie silikonem nowego wykrywacza za ponad cztery tysiace to moje gratulacje.Na rawiasty teren" polecam bardziej dziwczynę niż dystrybutora. A tak na poważnie to również przeszedłem koszmar z symfonią w moim minelabie zawsze gdy robiło się mokro.Zadzwoniłem do proscana.Wyjaśniłem w czym jest problem i na dniach odbieram nową sondę.Wcale nie miałem przepraw z dystrybutorem".Fakt że trochę to trwa bo moja piszczałka musiała pojechać do fabryki(irlandia) a świeta nie sprzyjały szybkości przesyłek. . Pozdrawiam i nie kombinuj za dużo przy wykrywce na gwarancji bo może być za późno
michado Napisano 8 Styczeń 2007 Autor Napisano 8 Styczeń 2007 Byłbym głupcem, gdybym nie wykorzystał przysługującej mi gwarancji. Dopóki wykrywacz jest na gwarancji, żadne własne kombinacje ze sprzętem nie wchodzą w grę, bo mogę ją utracić.Pozdrawiam. M.
michado Napisano 8 Styczeń 2007 Autor Napisano 8 Styczeń 2007 Barnaba - myślę, że masz rację. Dziękuje za odpowiedź. Chociaż mam świadomość, że silikon najprawdopodobniej zlikwidowałby problem, dopóki sprzęt jest na gwarancji oddam go do naprawy. M.
foni1969 Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Panowie chodzę z wykrywkami tej firmy od około 7 lat.I dopiero z 2ką mam taki problem o którym piszecie.Uszczelniłem dobrym silikonem po uprzednim odtłuszczeniu,czyszcze kapsel,staje na głowie itp!!!!Dzieje się to od prawie 2ch lat i już mam dość!!Czy jest to nieszczelna cewka,czy co gorsza ROZLECIAŁO SIĘ TO COŚ CO JEST ZALANE W ŚRODKU!!!!!!!!!!!!!!!!Jeśli to 2gie to zwykła wymiana kabla{i wydanie około 200zł.}nic nieda.Czy macie jakieś pomysły?
M.D-75 Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 WitamMichaldo, rzuć temat na forum Proscana, jak nie pomoże to w mrozy do dstrybutora (tzn. inną drogą do w/w)Pozdrawiam
michado Napisano 9 Styczeń 2007 Autor Napisano 9 Styczeń 2007 M.D-75" - oddałem dzisiaj wykrywacz do naprawy, tak że poczekam co się wydarzy. Mam nadzieję, że po naprawie sprzęt otrzymam już całkowicie sprawny.P.S. Widzę jednak, że nie jestem jedyny, który ma (miał...) tego typu problem z Explorerem". Dzięki Wam dowiedziałem się, że jest to jednak usterka, która nie powinna mieć miejsca i oddałem sprzęt do naprawy. Wszystkim bardzo dziękuję i pozdrawiam. M.
foni1969 Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Rozmawiałem dziś z Proskanem i wysyłam wykrywacz do naprawy w poniedziałek.Z tego co zrozumiałem to to,że jest to nagminna usterka i,że uszczelnianie kabla przy cewce nic nie da.Kicha!!! Ciekawe jak cewka od nowego modelu będzie się sprawowała?
M.D-75 Napisano 9 Styczeń 2007 Napisano 9 Styczeń 2007 Witam, u mnie czyszczenie pomogło, dzisiaj miał dwa takie ataki kaszlu" ale w ziemi było od ch...y drobnych odłamków, może dlatego?Pozdrawiam
foni1969 Napisano 26 Styczeń 2007 Napisano 26 Styczeń 2007 No i sprawa się wyjaśniła .Wysłałem potwora do doktora Proskana i znalazł przyczynę.Uszkodzony ekran kabla.Można sobie kleić i czyścić,nic to nie da!Woda ma super właściwości i przewodzi elegancko!Jeszcze nie mam go w dłoni ale ma być OKIJ!Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.