Skocz do zawartości

elektroliza i oksyda

sanshin

Rekomendowane odpowiedzi

mam zapytanie gdzie moza oddać wykopaną broń do zaoksydowania do jakiego warsztatu?Oraz mam drugie pytanie jak mozna usunąć rdze metodą elektrolizy i czy są warsztaty zajmujące się tym jeśli nie ma to proszę podać mi jak to zrobić w warunkach domowych co jest mi do twgo potrzebne itp.za wszelkie informacje dziękuje.

PO pierwsze jeśli jest oksyda zapomnij o elektrolizie.
Jest ci potrzebnyelektrolit(na stacje benzynową), woda i pojemnik np. doniczka wiaderko.
Roztwór 2 do 1(woda) i czekaj, potem wypłucz i wyczyść.
Są też inne sposoby z przepływem prądu ale to napiszą inni.

Otóż to jest tak, ze jesli bron jest pokryta oksyda, nie robi sie elektrolizy. Oczywiscie nie to, zebysmy lupa tej oksydy szukali, tylko jesli wyraznie widac ze jest na powiezchni. Wiekszosc terazniejszych wykopkow to rdza (trafiaja sie wyjatki,ale to od gleby zalezy). Jesli przedmiot jest caly w rdzy to radze wrzucic w elektrolize. Jesli bron jest w oksydzie to nic to nie przeszkadza, nie zaszkodzi procesowi, lecz ta oksyde sie traci. Jesli ta bron ma tylko resztki oksydy rzadkimi miejscami, a reszta to rdza, to proponuje spokojnie elektrolize.Wyglada to tak:

Do elektrolizy są potrzebne następujące rzeczy: Prostownik, elektrolit, przedmiot oczyszczany, przedmiot niepotrzebny oraz jakies naczynie. Elektrolitem jest ciecz do której wkładamy oba przedmioty, od niej zależy jak będzie wyglądał nasz przedmiot po zakończeniu procesu. Tą cieczą może być NaOH (wodorotlenek sodu), ale ja preferuje raczej wodę z solą. Jest to, moim zdaniem, dobry i niedrogi specyfik. Przedmiotem niepotrzebnym może być np. kawałek żelaza. Naczynie powinno być plastikowe, przynajmniej ja tak uważam.
Elektrolizę wykonujemy następująco: Do naczynia nalewamy elektrolit. W prostowniku, do elektrody - podłączamy przedmiot oczyszczany, a do + niepotrzebny. Z tym, że elektrodę - podłączamy do zdrowego metalu w przedmiocie oczyszczanym. Obydwa przedmioty wkładamy do naczynia z elektrolitem i włączamy prostownik. Przedmioty nie powinny mieć ze sobą styku! W żadnym wypadku nie wolno dotykać przedmiotów przy włączonym prostowniku.
Elektrolizę robimy, dopuki nie zauważymy, że przedmiot jest już całkowicie czysty z rdzy. Potem wyłączamy prostownik i wyciągamy przedmiot.
Bąbelki powinny lecieć z przedmiotu oczyszczanego. Jeżeli zauważysz że lecą tylko z elektrody -, to znaczy że nie podłączyłeś jej do zdrowego metalu i musisz ręcznie sie do niego doczyścić.
Przedmiot po elektrolizie, będzie czysty z rdzy, ale także nabnierze ciemnej (takiej oksydowej) barwy. Jeśli chcesz uzyskać barwę metalu tego przedmiotu, bierzesz szczotę drucianą i się męczysz. Po oczyszczeniu i wysuszeniu mozna polozyc wtorna oksyde.

Oczywiscie sa inne sposoby czyszczenia, inne kombinacje elektrolitu, itp...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie