Skocz do zawartości

Ciekawostka

cbndm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Gdyby jakaś odpowiedz miała paść - już by padła. Nikt czegoś takiego nie widział, nikt nie słyszał i katalogi (przynajmnie mi znane) o czymś takim nie wspominają więc nie wiem czego jeszcze można oczekiwać?
Może spróbować zadać pytanie na jakimś rosyjskim forum?
Napisano
A ja patrzę na te fotki i WIDZĘ... DWIE MONETY MIEDZIANE!
Gdzie ten cynk?????

Bo różnica jest, z tym że jedna pochodzi z gleby kwaśnej, a druga być może z zasadowej. Waga przy tak startych monetach też już bywa różna....

cbndm widziałeś kiedyś monetę cynkową? Bo to co nazywasz monetą cynkową - od razu widać że jest miedzią w kiepskim stanie.

W ten sposób myśląc to ja mam takie 5 kopiejek z węgla (najprawdziwszego bo całe czarnusieńkie!!!) i pewnie taką samą ze złota, bo jakaś taka czerwonawa...
Napisano
Stary zmień okulary,szkoda prądu na twoje wywody .Ja proszę o wypowiedź znających się na tym a nie jakiegoś laika twojego pokroju.A monety są z jednego miejsca.
Napisano
Mam podobna 5 wykopana na polu kartofli wygladala identycznie do momentu elektrolizy.1/2 kopiejki tez tak wygladały.(ziemia strasznie kwasna była)
Napisano
Najłatwiej jest obrażać.... dlaczego nazywasz mnie laikiem? Podejrzewam że jestem 2 razy starszy od CIebie i co najmniej 3 razy dłużej siedzę w numizmatyce od Ciebie.

I dziwię się, że nie chcesz uwierzyć w swoją pomyłkę, i z takim uporem maniaka twierdzisz, że istnieje coś, co nie istnieje. UWIERZ W TO.

Chyba że chcesz wszystkim wmówić, że to cynk, by wystawić zaraz na allegro i wcisnąć komuś naiwnemu za nie wiadomo ile.

Taka moneta w cynku nie istniała - a jako potwierdzenie stoją za tym wszystkie katalogi świata oraz numizmatycy.

Poza tym myślę, że Twój upór bierze się stąd, że mało jeszcze masz doświadczenia i mało monetek znalazłeś.

Ja takich kopiejek nastukałem dzisiątki - i wierz mi - w przeróżnych stanach, także takich cynkowych".....

Mam nadzieję że zamiast obrażać innych na forum - udasz się do jakiegoś numizmatyka i dowiesz się prawdy.
Napisano
Z załączonych zdjęć i tak nic nie wynika więc proszę przeczytać jeszcze raz mój poprzedni post i trochę mniej nerwów polecam.
Napisano
Stary jeśli jesteś taki znawca to zapraszam do mnie weżmiesz w ręke i sam się przekonasz a co do mojego wieku i czasu spędzonego w polu to byś się zdziwił.Krawędź monet została zadrapana i odziwo nie jest żółta ani czerwona tylko biała.
Napisano
Jestem przekonana, że każdy z Was ma po trochu rację.
cbndm - że jest z cynku.
Jacek P - że nie było takiej monety.

By nie być gołosłowną - piszę tak, bo uważam, że jest to fals.

Czytałam kiedyś w jakimś almanachu numizmatycznym czy coś w tym rodzaju, o fałszerstwach kopiejek. Używano cynku, który miał początkowo zastępować srebro, ale potem fałszowano i monety miedziane.

Myślę, że jest to właśnie przykład takiego fałszerstwa.

I mógłby być dość ciekawy, gdyby nie opłakany stan monetki. Szkoda.
Ewelina
Napisano
No nareszcie ktoś kto wie co pisze.Serdecznie dziękuje za konstruktywną i w temacie odpowiedź.Potwierdziło się to co usłyszałem od pewnego znajomego ,jeszcze raz serdeczne dziękuje.
Napisano
Przypuszczenie jak każde inne a taka odpowiedz właściwie już padła wczoraj po południu.

Rosja jak żaden inny kraj jest znana z fałszerstw, były okresy, że w obiegu było więcej monet fałszywych niż prawdziwych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie