Skocz do zawartości

Ciekawostka

cbndm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
5 kopiejek bite w cynku 1876r,mennica;EM,KM lub WM.Czy jest gdzieś katalogowane, za wszelkie informacje z góry dziękuje. PS.napewno jest to cynk.
Napisano

Wg. Twojego opisu wydaje mi się, że to właśnie ta monetka, tylko że te monetki są miedziane:), a Ty piszesz, że Twoja jest napewno z cynku???

Pozdrawiam
George

Napisano
Nie tylko bardzo rzadka, ale nawet jedyna! Tylko po co miałby ktoś podrabiać tak niski nominał?

Mimo wszystko życzę Ci by był to oryginał :-)
Napisano
daj kilka powiększeń, zobaczymy czy jest prawidłowa...
15 kopiejek było fałszowane

cynk czy cyna?
czy powlekana czy jednorodna? Trzeba skaleczyć".
bita czy odlewana?
Napisano
cześć
Kopijniku tylko 15 kopiejek było ze srebra, a 5 z miedzi. Fałszerstwo miedzianej monety z cynku?? nie chce mi sie wierzyć przecież nie ten kolor i jak niby mieli ją do miedziaka upodobnić? i po co.Co prawda miedziana 5 z mennicy warszawskiej w stanie I poszła coś za 19000 PLN ale nie ten rocznik. Monety cynkowe spotyka w emisjach wojennych z XXw. nie słyszałem o XIXw.
pozdrwaiam
Napisano
pytania zawarte w moim poprzednim poście służą do rozwiązania m.in. Twoich wątpliwości...

A na temat falsów: znam przypadki fałszowania" monety o wartości znikomej... gdzie koszt wytworzenia był wielokrotnie wyższy od wartości.
Żadna ekonomia nie uzasadniała powstania takiego obiektu, ale on powstał.
Istnieje jeszcze zjawisko majstersztyku, czyli pracy mistrzowskiej, lub też wprawek.
Bez odpowiedzi na poprzednie pytania temat się nie posunie"...
Napisano
To nie jest ocynkowana moneta ona jest wykonana w całości z cynku może to jakaś próbna seria.Jak na fals to wykonanie z cynku monety było chyba troszkę drogawe w tych czasach a upodobnienie cynku do miedzi to też problematyczna sprawa.Poczekamy może ktoś władny w temacie się wypowie wyczerpująco.pzdrawiam.
Napisano
Jest to duże 5 kopiejek wykonywane z miedzi tak jak na zdjęciu zamieszczonym przez george24, dlatego ta jes dla mnie zagadką.
Napisano
daj kilka powiększeń
użyj grubego" skanera

strona z nominałem, wewnętrzny okrąg - winien być perełkowany

strona z orłem
głowica berła
ogon orła
te fragmenty w dobrej" rozdzielczości...
Napisano
Stary ta moneta jest znaleziskiem z pola i tych szczegułów raczej się nie dopatszysz a że jet wykonana z cynku to reszty się sam domyśl,można powiedzieć że jest czytelna.
Napisano
wg mnie to moze byc miedź ale w takiej patynie ze wyglada jak cynk. postaram sie o fotke pensowki brytyjskiej z koncowki XIX wieku. wyglada jak z cynku (porowatosc i kolor tak jak na cynkowych fenigach - dalem sie nabrac) i dopiero wnikliwe ogladanie pod lupa ukazuje przebicia miedzi. oczywiscie moznaby lekko zarysowac igla monetke na rancie i byloby wiadomo ale tego z wiadomych wzgledow nie proponuje!
pzdr
Barnaba
Napisano
Za długo w tym siedzę ,aby nie odróżnić miedzi od cynku i to w różnych stanach i naprawdę wiem co piszę.Nie pytam tu czy to miedź czy cynk ale czy ktoś wie coś na temat tej monety (cynkowej) bo numizmatyka to nie moja specjalność.Jeszcze raz napiszę moneta to 5 kopiejek 1876 i jest na 1000% wykonana z cynku. Za odpowiedzi typu może to szkło tylko na szaro pomalowane serdecznie dziękuje.A o zdjęciu pomyślę jutro to tyle.pozdrawiam.
Napisano
Sprawdzałem w łazience ta cynkowa pływa.Panowie ja swoje wy swoje,jutro zamieszcze zdjęcie i specjalnie ją zwarze u jubilera to tyle.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie