cbndm Napisano 3 Styczeń 2007 Autor Napisano 3 Styczeń 2007 5 kopiejek bite w cynku 1876r,mennica;EM,KM lub WM.Czy jest gdzieś katalogowane, za wszelkie informacje z góry dziękuje. PS.napewno jest to cynk.
george24 Napisano 3 Styczeń 2007 Napisano 3 Styczeń 2007 Wg. Twojego opisu wydaje mi się, że to właśnie ta monetka, tylko że te monetki są miedziane:), a Ty piszesz, że Twoja jest napewno z cynku???PozdrawiamGeorge
cbndm Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Moneta się zgadza ale tak jak pisałem jest wykonana z cynku.Już wiem że jest bardzo rzadka.pozdr.
Jacek P Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Nie tylko bardzo rzadka, ale nawet jedyna! Tylko po co miałby ktoś podrabiać tak niski nominał?Mimo wszystko życzę Ci by był to oryginał :-)
kopijnik2 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 daj kilka powiększeń, zobaczymy czy jest prawidłowa...15 kopiejek było fałszowanecynk czy cyna?czy powlekana czy jednorodna? Trzeba skaleczyć".bita czy odlewana?
sopel69 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 cześćKopijniku tylko 15 kopiejek było ze srebra, a 5 z miedzi. Fałszerstwo miedzianej monety z cynku?? nie chce mi sie wierzyć przecież nie ten kolor i jak niby mieli ją do miedziaka upodobnić? i po co.Co prawda miedziana 5 z mennicy warszawskiej w stanie I poszła coś za 19000 PLN ale nie ten rocznik. Monety cynkowe spotyka w emisjach wojennych z XXw. nie słyszałem o XIXw.pozdrwaiam
kopijnik2 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 pytania zawarte w moim poprzednim poście służą do rozwiązania m.in. Twoich wątpliwości...A na temat falsów: znam przypadki fałszowania" monety o wartości znikomej... gdzie koszt wytworzenia był wielokrotnie wyższy od wartości.Żadna ekonomia nie uzasadniała powstania takiego obiektu, ale on powstał.Istnieje jeszcze zjawisko majstersztyku, czyli pracy mistrzowskiej, lub też wprawek.Bez odpowiedzi na poprzednie pytania temat się nie posunie"...
Jacek P Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 A po mojemu ktoś - zapewne dla jaj - po prostu ocynkował zwykłe 5 kopiejek... Ot - i cała tajemnica.
Shiver Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Ale przecież 5-kopiejkówki były bite również ze srebra próby 500. Jakiej średnicy jest ta moneta? 15mm czy 32 mm?
kopijnik2 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 po to były wcześniejsze pytania...ale ja stawiam na odlew...
kopijnik2 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 chyba pisze o miedzianej...Moneta się zgadza ale tak jak pisałem jest wykonana z cynku.Już wiem że jest bardzo rzadka.pozdr."
cbndm Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 To nie jest ocynkowana moneta ona jest wykonana w całości z cynku może to jakaś próbna seria.Jak na fals to wykonanie z cynku monety było chyba troszkę drogawe w tych czasach a upodobnienie cynku do miedzi to też problematyczna sprawa.Poczekamy może ktoś władny w temacie się wypowie wyczerpująco.pzdrawiam.
kopijnik2 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 zamiast czekać zrób dobre zdjęcia ...bo na razie to są gadki o żelaznym wilku...
cbndm Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Jest to duże 5 kopiejek wykonywane z miedzi tak jak na zdjęciu zamieszczonym przez george24, dlatego ta jes dla mnie zagadką.
cbndm Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Brak aparatu cyfrowego ale może jutro coś wymyślimy .pozdro.
kopijnik2 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 daj kilka powiększeńużyj grubego" skanerastrona z nominałem, wewnętrzny okrąg - winien być perełkowanystrona z orłemgłowica berłaogon orłate fragmenty w dobrej" rozdzielczości...
cbndm Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Stary ta moneta jest znaleziskiem z pola i tych szczegułów raczej się nie dopatszysz a że jet wykonana z cynku to reszty się sam domyśl,można powiedzieć że jest czytelna.
george24 Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 Dopóki nie zobaczę, to nie uwierzę. Czekamy na fotki
Barnaba Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 wg mnie to moze byc miedź ale w takiej patynie ze wyglada jak cynk. postaram sie o fotke pensowki brytyjskiej z koncowki XIX wieku. wyglada jak z cynku (porowatosc i kolor tak jak na cynkowych fenigach - dalem sie nabrac) i dopiero wnikliwe ogladanie pod lupa ukazuje przebicia miedzi. oczywiscie moznaby lekko zarysowac igla monetke na rancie i byloby wiadomo ale tego z wiadomych wzgledow nie proponuje! pzdrBarnaba
Barnaba Napisano 4 Styczeń 2007 Napisano 4 Styczeń 2007 i zapomnialem! zwaz monete u jubilera i porownaj wage z waga monety miedzianej - wszystko bedzie jasne
cbndm Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Za długo w tym siedzę ,aby nie odróżnić miedzi od cynku i to w różnych stanach i naprawdę wiem co piszę.Nie pytam tu czy to miedź czy cynk ale czy ktoś wie coś na temat tej monety (cynkowej) bo numizmatyka to nie moja specjalność.Jeszcze raz napiszę moneta to 5 kopiejek 1876 i jest na 1000% wykonana z cynku. Za odpowiedzi typu może to szkło tylko na szaro pomalowane serdecznie dziękuje.A o zdjęciu pomyślę jutro to tyle.pozdrawiam.
cbndm Napisano 4 Styczeń 2007 Autor Napisano 4 Styczeń 2007 Sprawdzałem w łazience ta cynkowa pływa.Panowie ja swoje wy swoje,jutro zamieszcze zdjęcie i specjalnie ją zwarze u jubilera to tyle.
sopel69 Napisano 5 Styczeń 2007 Napisano 5 Styczeń 2007 Pływa???? pierwsze słyszę by moneta wykonana z cynku pływała, toż to ne statek, musiała by być pusta w środku????
cbndm Napisano 5 Styczeń 2007 Autor Napisano 5 Styczeń 2007 A oto i zdjęcie.Waga cynkowej to 13g a miedzianej 16g z tym że cynkowa jest o 0,2mm grubsza.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.