Skocz do zawartości

Jak oczyścić aparat foto

victor

Rekomendowane odpowiedzi

Typowy aparat propaganda kompani - wykopek, być może jeszcze z filmem w środku, nie otwierany, stan jak widać

jak się go obsługuje to już wiem bo instrukcję oryginalną ściągnąłem z netu ale jak go oczyścić i rozruszać nakrętkę zamykającą korpus by nie uszkodzić ewentualnie znajdującego się wewnątrz filmu

czy właściwe byłoby go potraktowanie lekko nawilżoną w benzyni ekstrakcyjenj szmatką ??

i jeszcze inne ujęcie,

stan naprawdę znakomity myśle, że przy dobrej konserwacji można by było po oczyśzczeniu optyki bo widać trochę drobin piasku wewnątrz obiektywu - przysłona sprawna - fotki robić

Zanieś do fotografa który obrabia filmy czarnobiałe ręcznie. Niech otwiera go w ciemni. Po otwarciu negatyw trzeba przed przewijaniem jakoś delikatnie nawilżyć. Inaczej jak był zalany oderwiesz emulsje od celulojdu. Nikła szansa aby uzyskać film ale jak trafisz na dobrego fotografa zapaleńca to może coś się uda. Kiedyś wywoływałem negatywy 30 letnie i się o dziwo powiodło.
Wojtek

Witam

Wczoraj aparat otworzyłem w ciemni /tak jak Victor napisał/w środku pusto:):):) poszło łatwo troche WD40 na srube i jazda
W srodku troche skorodowany ale jeszcze moze na naszych reko będziemy nim foty pstrykac/aparat jest na standartowy negatyw/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie