WojtaSS Napisano 31 Grudzień 2006 Autor Napisano 31 Grudzień 2006 Witam, prosze o pomoc : W jaki spsosob mam usunac patyne na misieznym elemencie...??Mariusz
Horst Napisano 31 Grudzień 2006 Napisano 31 Grudzień 2006 Polecam płyn do czyszczenia mosiądzu i miedzi Kiwi.Pozdrawiam
Igor Grożny Napisano 1 Styczeń 2007 Napisano 1 Styczeń 2007 Ja teraz testuje Argentum. Jak narazie efekty są pozytywne. Kiwi nie polecam-zamęczysz się, a efektu doczekasz się ale po jakim czasie.Pozdrawiam
Horst Napisano 2 Styczeń 2007 Napisano 2 Styczeń 2007 Ja swój kupiłem w Tesco. Nie narzekam. Przedmioty czyste" starczy przetrzeć szmatką, przedmioty grubo pokryte czarną patyną poszorować szczoteczką do zębów.Potem polerowanie i jak lustro.Pozdrawiam
Taz Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Patyna to nie produkty korozji!!!Patyna jest pozadana bardzo i nie nalezy jej usuwac!!Co innego produkty korozji!Mozna uzyc winianu sodu potasu do usuniecia tych nalotow jak mniemam korozyjnych a nie patyny.PozdrawiamTaz
TIX Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 za Wikipedią:Korozja - ogólna nazwa procesów niszczących mikrostrukturę materiału, które prowadzą do jego rozpadu i są wywoływane wpływem środowiska, w którym dany materiał się znajduje.Korozja rozpoczyna się zwykle zmianami zaatakowanej powierzchni, a następnie postępuje w głąb, niszcząc substancje najbardziej podatne na korozję. Produkty korozji tworzą czasami warstwę pasywną chroniącą przed dalszym rozkładem, w innych zaś przypadkach mogą być kolejnym czynnikiem korozjotwórczym.Istnieje wiele rodzajów korozji: * korozja atmosferyczna * korozja chemiczna * korozja elektrochemiczna * korozja biologiczna * korozja jądrowa * Korozja naprężeniowa * korozja zmęczeniowa * korozja międzykrystaliczna * korozja wżerowa * korozja równomierna
Taz Napisano 8 Styczeń 2007 Napisano 8 Styczeń 2007 Taz napisal:Patyna to nie produkty korozji!!!"w pozadku to byl taki skrot myslowy.Patayna powstaje w wyniku procesow korozyjnych, tylko ze w wiekszosci przypadkow jest ona mylona z produktami korozji ktore sa nieporzadane na powierzchni obiektu.Tak samo jest z pojeciem grynszpan, bardzo czesto blednie pojmowane jako korozja.Chodzilo mi o to aby poprawnie rozrozniac co jest patyna a co jest korozja.Patyna jest produktem procesow korozyjnych, ale juz korozja nie jest rowna pojeciu PATYNA.Taz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.