Skocz do zawartości

Patyna

WojtaSS

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ja swój kupiłem w Tesco.
Nie narzekam. Przedmioty czyste" starczy przetrzeć szmatką, przedmioty grubo pokryte czarną patyną poszorować szczoteczką do zębów.
Potem polerowanie i jak lustro.

Pozdrawiam
Napisano
Patyna to nie produkty korozji!!!

Patyna jest pozadana bardzo i nie nalezy jej usuwac!!

Co innego produkty korozji!

Mozna uzyc winianu sodu potasu do usuniecia tych nalotow jak mniemam korozyjnych a nie patyny.

Pozdrawiam
Taz
Napisano
za Wikipedią:

Korozja - ogólna nazwa procesów niszczących mikrostrukturę materiału, które prowadzą do jego rozpadu i są wywoływane wpływem środowiska, w którym dany materiał się znajduje.

Korozja rozpoczyna się zwykle zmianami zaatakowanej powierzchni, a następnie postępuje w głąb, niszcząc substancje najbardziej podatne na korozję. Produkty korozji tworzą czasami warstwę pasywną chroniącą przed dalszym rozkładem, w innych zaś przypadkach mogą być kolejnym czynnikiem korozjotwórczym.

Istnieje wiele rodzajów korozji:

* korozja atmosferyczna
* korozja chemiczna
* korozja elektrochemiczna
* korozja biologiczna
* korozja jądrowa
* Korozja naprężeniowa
* korozja zmęczeniowa
* korozja międzykrystaliczna
* korozja wżerowa
* korozja równomierna
Napisano
Taz napisal:
Patyna to nie produkty korozji!!!"

w pozadku to byl taki skrot myslowy.
Patayna powstaje w wyniku procesow korozyjnych, tylko ze w wiekszosci przypadkow jest ona mylona z produktami korozji ktore sa nieporzadane na powierzchni obiektu.

Tak samo jest z pojeciem grynszpan, bardzo czesto blednie pojmowane jako korozja.

Chodzilo mi o to aby poprawnie rozrozniac co jest patyna a co jest korozja.

Patyna jest produktem procesow korozyjnych, ale juz korozja nie jest rowna pojeciu PATYNA.

Taz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie