Skocz do zawartości

Pozwolenie na broń kolekcjonerską

Ptaku51

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Idzie i jakoś dojść nie może... To druga aukcja na allegro jaką kojarze, ze miała załączony skan papierów na pukawkę. I zdjęli - no nie wiem dlaczego...

@ zolwiorro

Dam Ci (i Wam wszystkim) małą zagwozdkę:

§ 7. Pozwolenie na broń służącą do celów kolekcjonerskich może być wydane na:
(...)
3) (...) i karabinów strzelców wyborowych
(...)"

Uważam, że przepis jest skonstruowany dość głupkowato - przed końcem wojny nie było specjalnej kategorii broni dla strzelców wyborowych. Wszystko to były zwykłe karabiny piechoty przystosowane do użycia z celownikami optycznymi. I tak w przypadku zwykłego mausera czy mosina biegły będzie musiał ocenić czy stan np szyn czy otworów montażowych na śruby podstawy celownika pozwala na ich zamontowanie i tym samym broń wpadałaby do grupy zakazanych. Bo czy po odłączeniu celownika dalej jest to broń snajperska" czy już nie?
Napisano
I znęcając się dalej:

Chodzi o ozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 20 marca 2000 r., w sprawie rodzajów szczególnie niebezpiecznych broni i amunicji oraz rodzajów broni odpowiadającej celom, w których może być wydane pozwolenie na broń. (Dz. U. Nr 19, poz. 240)" i zawarte tam zdanie:

§ 7. Pozwolenie na broń służącą do celów kolekcjonerskich może być wydane na:
(...)
3) broń palną o kalibrze do 11,43 mm, w tym opracowaną konstrukcyjnie przed rokiem 1945 broń wojskową, z wyłączeniem broni AUTOMATYCZNEJ oraz karabinów strzelców wyborowych
(...)"

Bronią automatyczną (zdaje się, że klasyfikacja broni układa się tak, że broń samoczynna i samopowtarzalna to podgrupy broni automatycznej. Inaczej mówiąc każda broń samoczynna i samopowtarzalna to broń automatyczna?) jest też broń samopowtarzalna - czyli np każdy współczesny pistolet wielostrzałowy. Przypuszczam, że ustawodawcy chodziło o broń SAMOCZYNNĄ, zwaną inaczej maszynową, ALE interpretując rozporządzenie dosłownie wychodzi na to, że legalne posiadanie zdekowanych np VISów jest niemożliwe. To samo tyczy się wszelkiej długiej broni semi" czyli SVT, G/K 41/43 i inne - mam rację?

Proszę mnie poprawić jeżeli się mylę. Kierowałem się tym http://www.giwera.pl/artykuly/2006/01/15/drwe02.htm
Napisano
Kurcze, nie mogę znaleźć, ale gdzieś miałem artykuł z którego wynikało że nasi nieomylni i prawi użyli do ustawy kalki językowej" z angielskiego.
Napisano
Witam,
Kolego Dect im wiecej w przepisach nieścisłości tym większe pole do popisu w ich interepretacji przez Policję a co za tym idzie daje to wiekszą możliwość ograniczenia wszystkiego. Taki piękny kraj:))
Jeśli chodzi o karabinki strzelców wyborowych opracowane konstrukcyjnie przed 1945 rokiem - w praktyce - broń nie jest kontrolowana w momencie sprzedaży - i tu znowu zależy wszystko od tego co wpisze sprzedajacy na dowodzie sprzedaży, jednakże problemy mogą sie pojawić w momencie kontroli, już w domu (oczywiście jeśli taka kontrola będzie miała miejsce) i jakiś nadgorliwy Policjant uzna że coś może być nie tak i broń zostanie oddana do badania.

Jeśli chodzi o broń automatyczną ten przepis jest nieścisły, ale z tego co wiem do tej pory było to interepretowane tak, że broń strzelająca ogniem ciągłym jest zaliczana do broni, którą nie obejmuje to pozwolenie natomiast karabinki automatyczne samopowtarzalne strzelajace wyłącznie ogniem pojedyńczym - tak.
Co do broni sportowej jest podobnie. Na pozwolenie na broń sportową można nabyć bron samopowtarzalną.
Jednakże broń musi być wyprodukowana jako taka a nie przerobiona z egzemplarza automatycznego.
Niestety i tu prawodawca zrobił sobie furtkę do ograniczania wydawania pozwoleń.
Tłumacząc derektywę Unijną broń palna półautomatyczna podobna do broni palnej automatycznej znalazła się w kategorii A- czyli niedopuszczonej do nabywania i posiadania przez osoby fizyczne na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
Jednakże jest to tłumaczenie niezgodne z taka samą dyrektywą Unijną. Świadomie dokonano takiej zmiany.
Z tąd znowu mozliwość swobodnej interepretacji przez Policję co jest podobne a co nie.....

Co się zaś tyczy tego karabinka z aukcji na allegro to kwalifikuje się on jako broń pozbawiona cech uzytkowych i pozwolenie na nia nie jest potrzebne. Jak widać ma certyfikat z CLF potwierdzony odpowiednim oznakowaniem na szkielecie broni.
Jednakze posiadać go może osoba, która ukończyła 18 rok życia i broń musi być zarejestrowana - a żeby to zrobić trzeba udowodnić jej legalne pochodzenie.
Przed wykopkami droga jest zamknięta:((
W takim przypadku po rejestracji otrzumujemy kartę rejestracyjna broni pcu.

Pozdrawiam
Zolwiorro
Napisano
Odnośnie broni snajperskiej to myśliwi mają ją pod nazwą sztucer. Jakoś nikomu to nie przeszkadza. Obecnie staram się o taką ale w celach sportowych i są spore problemy.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie