Skocz do zawartości

moneta chyba nie ..więc?

cupek6

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę wszystkich wtajemniczonych o możliwość opisu tego znaleziska , wmiarę możliwości . Za wszelką pomoc oraz sugestie , wielkie dzięki .Pozdrawiam .
PS.
Znalezione płytko (około 5cm ) pod ziemią w okolicach Krakowa .Napisu nie mogę odczytać , być może jest to coś w rodzaju (Pheltave daria gracia) na rewersie , coś w rodzaju krzyża i na okręgu małej wielkości litera B .

Napisano
Nie jestem w stanie zidentyfikować, ale ten fragment napisu chyba brzmi Ave Maria gratia plena" czyli początek drowaś Mario..." po łacinie, może to coś pomoże...
Napisano
Na trzecim w kolejności zdjęciu: na godz. 12 krzyżyk następnie A z daszkiem (podobne do sygnatur na obrazach Durera)VE, później rzeczywiście częściowo nieostre, częściowo zatarte, ale można się doszukać M, ale kolejne litery ARIA bardzo wyraźne, od godz. 6 do 9 bardzo słabo czytelne, nie upieram się, ale ja tu widzę GRATIA itd., zakończenie znów słabe i napis jakby ścięty, niedokończony
PLE
Napisano
Nie chcę się wymądrzać, bo na numizmatyce znam się o tyle, o ile..., ale Anarchista" podał link do niemal identycznego liczmana, na którym jak byk pisze AVE MARIA...", ja swoją interpretacje wpisałem nawet zanim zajrzałem do tamtego katalogu. Styl liternictwa wskazuje moim zdaniem na połowę XV wieku, litera M w formie przypominającej coś takiego: (I), tzn. zewnętrzne ramiona zaokrąglone, wewnętrzne połączone w jedną prostą kreskę występuje np. na halerzach księstwa ziębickiego z tego właśnie czasu.
Myślę, że mamy do czynienia z liczmanem z XV-XVI wieku, pochodzącym z Francji, gdyby cupek6" dokładniej określił miejsce znalezienia, byłbym wdzięczny (chodzi mi przynajmniej o kierunek i odległość od Krakowa, w miarę możliwości nazwę jakiejś większej miejscowości w pobliżu).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie