Skocz do zawartości

Repliki czranoprochowców

panzerhrabia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
czy aby produkowac strzelające repliki czranoprochowców z przed 1850r. potrzeba jkieś pozwolenia certyfikaty?? ( wytrzymałości ciśnieniowe luf? lub jakiekolwiek inne?)) czy w kraju naszym jakaś firma już zaczeła to produkować? z tego co widze to na naszym rynku przeważają włoskie repliki, jak to sie to ma na naszym rynku czy była by możliwośc zaistnienia na tym rynku czy zapotrzebowanie bedzie nadal rosło? i co trzeba by spełnić aby produkowac takie repliki? pytam z czystej ciekawości ponieważ moi rodzice prowadzą niewielki zakład ślusarski i raczej nie było by problemu wyprodukowac takiego czarnoprochowca;) proszę o wypowiedzi i sugestie :) pozdrawiam i Życze Wesołych Świąt!!!:)
Napisano
Data 1850 odnośnie produkcji broni nie ma znaczenia. Potrzebne są mistrzowskie papiery rusznikarskie i koncesja. W Warszawie Rzemek takie repliki robi na zamówienie. Ostrzał i próby cisnieniow oczywiście wymagane. Całoś procedur odnośnie produkcji ta sama co wypadku broni wsółczesnej. Swoją drogą to masz niezły warsztat skoro lufa to nie problem. Technologia produkcji luf do czarnoprochowców jest dokładnie taka sama jak do każdej innej broni.
Wojtek
Napisano
witam a kto robi ostrzał i próby ciśnieniowe?? i z tą koncesją to mnie Pan załamał bo raczej w naszym kraju nie jest łatwa sprawą, i myślałem ze nie trzeba spełnić takich wymagań jak do wspólczensej broni...
pozdrawiam
Napisano
Broń to broń i musi być bezpieczna. Nie ma znaczenia czy to replika muszkietu lontowego czy mosina, wymogi te same. Odnośnie samej koncesji na wyrób broni palnej nie jestem zorjętowany, ja tylko jestem strzelcem i sedzią sportowym. To znaczy mniej więcej wiem jakie znaki ostrzału są wymagane aby dopuścić broń do strzelania. Mając papiry mistrzowskie w zawodzie rusznikarz dopiro można się starać o koncesje. Pogadaj z jakimś rusznikarzem, może coś powie. Wyrabianie istotnych części broni bez zezwolenia o ile pamiętam to do 8 lat, radzę przemyśleć. Powodzenia!
Wojtek
Napisano
Temat na tyle prawnie ciekawy że może zwróć się z tym do redakcji Arsenału" - może to ich zainteresuje , a przy okazji Ci pomogą :)
Napisano
...witam.....pospieszcie sie ale bo gdzies słyszałem ze ukruca sprzedawanie takich replik bez zezwolenia........podobno projekt ustawy jest w toku dopracowania.........ale moze sie myle......
Napisano
Na tle Uni to nasze prawo odnośnie posiadania broni jest bardzo rygorystyczne. Obostrzenia odnośnie posiadania broni przez uczciwych ludzi są w państwach tym większe im bardziej jest niezadowolone społeczeństwo z działań rządu. Radzę o tym pamiętać.
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie