Skocz do zawartości

Armia Krajowa Gąbin k/Płocka

lukaszekk86

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!!
Poszukuje materiałów do pracy maturalnej na temat działalności Armii Krajowej" na terenach Gąbina i okolic w latach od 1939 do 1965roku. Będę wdzięczny za jakie kolwiek opisy akcji bojowych ,dywersyjnych,sabotażowych itp. Wszelkiego rodzaju map orjętacyjnych , zdjęć , notatek,pseudonimów i miejsca kryjówek itp. Z góry dziękuję.
POZDRAWIAM!
Napisano
Tak z czystej ciekawości, masz już jakieś materiały?
Pytam, bo mam/miałem w okolicach Gąbina, Sannik, Lwówka, Lipińskich, Dobrzykowa sporo rodziny to gdy mówiło sie o leśnych" to mówili że przyszli" - nigdy nie byli asi". Może takie odniosłem wrażenie?
Pozdrawiam
Darek
Napisano
Witam

W miejscowosci Annopol k/Gąbina w lesie jest mogiła nieznanego partyzanta poległego w 1944 r w walce z Niemcami. Sczegółow nie znam, namierzyłem kiedyś ten pomnik chodząc po lasach, mogę wysłać zdjęcie, napisz na mój adres mailowy to chetnie prześlę.

pozdrawiam
Zbyszek
Napisano
mam bardzo duzo rodziny z wokolicy no i wiekszość była w organizacji jak to mówi się tam;-p tzn w AK , od lowicza do sannik mam rodzine więc wiem co nieco o róznych akcjach partyzantki, działała w okolicy głownie AK ale tez B CH potem razem scalili się w AK z obu organizacji miałem krewnych , była tez ludowa pprowa partyzantka ale bardzo mało jej było nie chcieli współdziałać no i dostawali łomot min w niedzwiadzie o ile dobrze pamietam , mój dziadek był dowódzcą plutonu AK więc opowiadał mi troszke o akcjach ...min o wykonywaniu wyroku na zdrajcach przez specjalny do tego pluton , o walace zrzuconych spadochroniarzy(cichociemnych?) z żandarmami którzy ich zawineli na posterunek , o cięciach lini telefonicznej w okolicy , rozwieszali lipne dezinformacyjne plakaty dla wojska niemieckiego , podcinali slupy tele, była też akcja wsparcia dla powstania część odzdziłów doszła część zawróciła przed socha... no jak cos to odzezwij sie na miala:raggawarriors@op.pl
pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie