lukaszekk86 Napisano 18 Grudzień 2006 Autor Napisano 18 Grudzień 2006 Witam!!Poszukuje materiałów do pracy maturalnej na temat działalności Armii Krajowej" na terenach Gąbina i okolic w latach od 1939 do 1965roku. Będę wdzięczny za jakie kolwiek opisy akcji bojowych ,dywersyjnych,sabotażowych itp. Wszelkiego rodzaju map orjętacyjnych , zdjęć , notatek,pseudonimów i miejsca kryjówek itp. Z góry dziękuję.POZDRAWIAM!
DarekD Napisano 18 Grudzień 2006 Napisano 18 Grudzień 2006 Tak z czystej ciekawości, masz już jakieś materiały?Pytam, bo mam/miałem w okolicach Gąbina, Sannik, Lwówka, Lipińskich, Dobrzykowa sporo rodziny to gdy mówiło sie o leśnych" to mówili że przyszli" - nigdy nie byli asi". Może takie odniosłem wrażenie?PozdrawiamDarek
zbibal76 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 WitamW miejscowosci Annopol k/Gąbina w lesie jest mogiła nieznanego partyzanta poległego w 1944 r w walce z Niemcami. Sczegółow nie znam, namierzyłem kiedyś ten pomnik chodząc po lasach, mogę wysłać zdjęcie, napisz na mój adres mailowy to chetnie prześlę.pozdrawiam Zbyszek
Kobieras39 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 mam bardzo duzo rodziny z wokolicy no i wiekszość była w organizacji jak to mówi się tam;-p tzn w AK , od lowicza do sannik mam rodzine więc wiem co nieco o róznych akcjach partyzantki, działała w okolicy głownie AK ale tez B CH potem razem scalili się w AK z obu organizacji miałem krewnych , była tez ludowa pprowa partyzantka ale bardzo mało jej było nie chcieli współdziałać no i dostawali łomot min w niedzwiadzie o ile dobrze pamietam , mój dziadek był dowódzcą plutonu AK więc opowiadał mi troszke o akcjach ...min o wykonywaniu wyroku na zdrajcach przez specjalny do tego pluton , o walace zrzuconych spadochroniarzy(cichociemnych?) z żandarmami którzy ich zawineli na posterunek , o cięciach lini telefonicznej w okolicy , rozwieszali lipne dezinformacyjne plakaty dla wojska niemieckiego , podcinali slupy tele, była też akcja wsparcia dla powstania część odzdziłów doszła część zawróciła przed socha... no jak cos to odzezwij sie na miala:raggawarriors@op.plpozdro!
Kobieras39 Napisano 19 Grudzień 2006 Napisano 19 Grudzień 2006 p.s leśnych tam nie było chyba ze mowili o GL bo wsio zołnierze AK to miejscowi byli...;-]
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.