ober_schutze Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2006 Kombinuje nad uszyciem Wintermütze (tak wiem, ciezko o materiały ale te udało mi się już zdobyć - łącznie z naturalnym króliczym futrem) i zwracam się do Was (bo moja wiedza co do tych czapek jest niewystarczająca mimo wszystko) z prosba o pomoc - interesuja mnie głownie dobre zdjęcia, wymiarami podstawowymi nie pogardzę ale nie są az tak niezbędne. Oraz oczywiscie uwagi merytoryczne.Głowną kwestia jest sama bryła czapki - analiza zdjęc które znalazłem wydaje się potwierdzac hipotezę iż czapka swoim kształtem przypomina Feldmutze M43 z tą różnicą że zamiast daszka i opuszczanych uszu ma te wszystkie wstawki z futrem i nie ma wywietrznikow. Mylę się czy nie? I czy jest to jedyny wzór produkowany przez niemców czy moze była jeszcze taka prostsza a'la radziecka? (wydaje mi sie ze widziałem rownież taka jako oryginal)Swoją drogą ładne kopie sprzedają na Der Zeugwart ale cena 149 euro za czapke (kiedy kurtka mundurowa M36 kosztuje 129 euro) to dla mnie przesada tym bardziej że taka czapka nie jest aż tak niezbędnym fantem, nie mniej klimatycznym i po prostu ładnym.pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 były rózne wzory.. i czesto przejmowane od armii radzieckiej lub ludnosci cywilnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2006 To akurat wiem z tym że najbardziej zależalo by mi na tych wzorach ktore sami Niemcy produkowali. Dlaczego? bo na froncie maskowanie zimowe też było często improwizowane tzn robili je sobie sami z przescieradeł/obrusów itp elementów ale mimo wszystko do rekonstrukcji lepiej użyć odwrócona na białą stronę parkę, myśle że wiesz o co mi chodzi. Materiał jaki posiadam i z jakiego chce takowa czape uszyc to po 1 królicze futro a po drugie sukno feldgrau od biedy szwedzkie. I tutaj powstaje pytanie - czy jeśli wezme na wzór radziecka uszanke z tamtego okresu i skopiuje ją z użyciem ww materiałów to będzie to miało pokrycie w rzeczywistości czy bedzie to radosna twórczość? A jeśli radosna twórczość to czy moja hipoteza o wykorzystaniu bryły feldmycy M43 jest poprawna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 17 Grudzień 2006 Share Napisano 17 Grudzień 2006 Wiem o co Ci chodzi! Ale ta szyta typowo na potzreby armi niemieckiej widzialem tylko na zdjeciu ...i nie pamietam gdzie. Dlatego trudno mi stwierdzic dokladnie ,jak wygladala.Ale wydaje mi sie ,ze byla bardzo zblizona do radzieckich.Byly czapki futrzane bryla zblizone do m43, ale wygladaly troszczke inaczej(chodzi mi o zimowe czapki LW) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ober_schutze Napisano 17 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 17 Grudzień 2006 Załączam zdjęcie tej kopii za jedyne 150 euro - 3 różne org czapki są też w butiku german militaria w dziale heer - czapki. Ta ze zdjęcia i tamte wyglądają mi mniej wiecej tak, jakby z Feldmycy odciac daszek, zakladke z uszami i dodac te elementy z futrem...chociaz moge sie mylic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Albert Napisano 18 Grudzień 2006 Share Napisano 18 Grudzień 2006 Chyba masz racje. Na tych zdjeciach z germanmilitaria widac po szyciach wewnetrznych ,ze sa takie jak w m 43 ,a nie okragle! tak mi sie wydaje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.