U311 Napisano 16 Grudzień 2006 Autor Share Napisano 16 Grudzień 2006 Reżyserska wizja odblokowania Kopalni Wujek" - najtragiczniejszego epizodu Stanu Wojennego. Kazimierz Kutz zrealizował patetyczny fresk o dramatycznych wydarzeniach w dniu 16 XII 1981r. Jego film, jest hołdem dla górników, którzy oddali życie za ideały Sierpnia 80 roku.Patrząc na wcześniejsze filmy K. Kutza związane z tematyką Śląską dla mnie ten film jest najsłabszym z jego dorobku filmowego, mimo bardzo dobrej obsady aktorskiej, autentycznych plenerów KWK WUJEK i w Zabrzu KWK PSTROSKI, konsulatacji udzielonych prze uczestników tego wydarzenia z obu stron.Znając możliwości twórcze Kazimierza Kutza z wcześniejszych filmów śląskich" mogło powstać dzieło o dużym rozmachu i zgodności historycznej a nie taki sobie filmik, bardzo szkoda:0( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AKMS Napisano 16 Grudzień 2006 Share Napisano 16 Grudzień 2006 A mi się podoba. Ma swój klimat... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klaus BOLS Napisano 16 Grudzień 2006 Share Napisano 16 Grudzień 2006 szkoda ze aktorzy w filmie wiecej mówią" niż godają" ale jak dla mnie ładny film i z klimatem tamtego czasu.pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edgar G. Napisano 19 Grudzień 2006 Share Napisano 19 Grudzień 2006 Słabsza forma zdarza się nawet Mistrzom.Pan Kazimierz Kutz na szczęście wcześniej zrobił Sól ziemi czarnej",Perłę w koronie" czy niedawno serial Sława i chwała"(fajne sceny rewolucji czy okresu dwudziestolecia)dzięki czemu w pełni zasłużył na tytuł Mistrza.Niestety Śmierć..." należy do słabszych filmów, na których ciężko do końca wysiedzieć!!!Swoją drogą ciekawe czt któryś z polskich reżyserów czy scenarzystów stworzy coś o wojnie 1920r. czy walkach z Sowietami w 1939r.Piękny kawał historii a praktycznie żadnego odbicia w kinematografii.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.