Skocz do zawartości

Czym usunąć rdzę z łusek?

Gość zygzbig

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Ostatnio stałem się posiadaczem pięknych łusek, byłyby jak nowe, jest tylko jeden mankament. W niektórych miejscach są plamki dzy". Jak mam się pozbyć tej rdzy? Czytałem, coś o kwasku cytrynowym, occie itp. Co doradzacie? Szukam metody, która nie zniszczyłaby łusek. Bardzo proszę o odpowiedzi.

pozdrawiam
Napisano
Aby nie usunąć ewentualnej farby wokół spłonek użyj octu (dzień, dwa) potem płukanie wodą i polerowanie wełną stalową (usunie pozostałość rdzy), na koniec zakonserwuj oliwką do maszyn precyzyjnych (w sklepach z farbami, chemicznych) lub wd40.

Ocet zmiękczy rdzę i pozwoli na usunięcie ciemnego nalotu, tak, że łuska będzie znów pięknie błyszczeć po wypolerowaniu wełną stalową, a farba wokół spłonki zostanie (jeżeli jest w ogóle na Twoich łuskach).

Czasem nie szoruj druciakiem, bo będziesz potem żałował za każdym razem oglądając swoje łuski.

Pzdr. Bagneciarz
Napisano
Osobiście przetestowałem wiele metod i uważam że jednak najlepszą metodą jest jednak druciak".Po moczeniu w occie lub kwasku cytrynowym niestety schodzi lakir z łusek i tak jak opisał Bagneciarz musisz polerować a to już nie to co oryginał.Ja sam jade na szlifierce z mośiężną szczotką zrywa tylko z gubsza rdze/tak aby nie usunąć lakieru/zbezpieczam przed dalszą korozją i po sprawie.Jeśli ktoś zna inną metode tak żeby pozostał lakier to bardzo proszę o info.
pozdrawiam IGOK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie