george24 Napisano 7 Grudzień 2006 Autor Napisano 7 Grudzień 2006 AwersWydaje mi się,że to Sewerus, ale proszę o pomoc i ewentualną wycenę
elnio Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 To jest moneta Aleksandra Sewera (222-235). Do pełnego określenia i wyceny potrzebne bardziej szczegółowe informacje.Czy to brąz (miedź)?Jaka średnica ?Czy ta moneta została znaleziona w Polsce ?
george24 Napisano 7 Grudzień 2006 Autor Napisano 7 Grudzień 2006 Raczej brązik, średnica 16mm, monetka znaleziona w Polsce
elnio Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 To jest prawdopodobnie subaerat (tzw. fałszerstwo z epoki) srebrnego denara Aleksandra Sewera. Jak na Polske to bardzo ciekawe znalezisko, chociaz wartośc materialna tej monety nie jest duża (ok. 20-30 zł).Bardzo prosze o bliższe namiary na miejsce znalezienia (najlepiej na priva). Szczegóły tutaj:http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/znaleziska-rzymskie.html Pozdrawiam Arek elnio@wp.pl
kuprlli Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 Elnio ma oczywiście rację. SubaeratPierwowzór: Denar Aleksandra SeweraStan monety i jakość zdjęcia (bez urazy)nie pozwalają niestety moim starym oczom na pełny odczyt legendy awersu.Widzę tylko ..... XAND AVG. Wydaje mi się, że więcej niż IMP SEV ALE XAND AVG (biorąc pod uwagę znane legendy na monetach Aleksandra Sewera) się nie zmieści. Typ awersu jeśli dobrze widzę: Głowa cesarza w wieńcu laurowym. Rew. [VIRTV]S AVGVirtus stoi w pr. trzyma włocznie i opiera rękę o tarczę.Jesli ma rację moneta została wybita we wschodniej mennicy. Podobny egzemplarz - katalog BMC s. 221, nr 1089 (Oczywiście chodzi mi o denar-pierwowzór). PozdrawiamKuprlli
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.