Maniek7_2006 Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 WitamSą to chyba kule muszkietowe ale na 100% nie jestem w stanie Ci powiedzieć, wiem bo chodzę na wypady z kolegą który ma Solarisa i zawsze na poletku znajduje te kule muszkietowe, mógłbyś dać fotkę?Pozdr.
sopel69 Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 Cholerne kulki to nie są z muszkietu tylko z pierwszowojenne go szrapnela, rada zmień pole albo hobby jak nie chcesz kopać. A tak na marginesie jak powiedział jeden długoletni detektorysta dają one sygnał identyczny jak pewne monety Zygmusia Starego.pozdrawiam
anRO Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 Niewiem jak w solarisie ale Ultrze II robi się tak.Przekręcasz pokrętło dyskryminacji na O i słuchasz,potem kopiesz.Po wykopaniu trzech lub czterech kulek już rozpoznajesz dżwięk kulki szrapnelowej.Dokładny opis na forum Rutusa.
klemas Napisano 8 Grudzień 2006 Autor Napisano 8 Grudzień 2006 Panowie ale numer he he wczoraj zaczołem pisać post wpisałem tylko tytuł i musiałem wyjść z domu, do kompa dobrała sie moja córeczka wpisała te plusy i wysłała spryciara ma aż dwa lata .Ale najlepsze jest to że dostaje odpowiedzi i to na temat o który chciałem zapytać JESTEŚCIE WIELCY.A teraz sprecyzuję moje pytanie chdzi mi o kulki szrapnelowe a dokładnie jaki sygnał dają na nie wasze solarisy i jak identyfikują je na wyświetlaczu bo u mnie jest bradzo różnie od czwartej kreski do końca skali tony przeróżne czasami kwadracik stoi w miejscu a czasami skacze przeważnie o jedna kreskę i nie mogę za cholere znalezć w tym jakiejś reguły żeby rozpoznawać to pskudztwo macie na to jakis sposób a może z moim solarisem jest coś nie tak?????Pozdrawiam Piotr
don66 Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 Solaris to dobry sprzęt, więc znajduje również lotki szrapnelowe. Ołów jest gęsty więc daje bardzo ładny sygnał. Pozostają następujące wyjścia: 1) kopać wszystkie ładne sygnały 2) starać się rozpoznać sygnał i nie kopać jeżeli wskazuje na szrapnele (przy okazji omijając jakieś ciekawe monetki np. srebrne, które mogą dawać podobny sygnał 3) zmienić teren poszukiwań.
diabelski Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 witam, u mnie kulki zapalają od 5 do 8 kwadracik, ale jak kulka jest naderwana, niekompletna (kawałek) lub wypłaszczona to nieraz wyżej. Ostatnio zgroza.... jedna boratynka i ze 40 kulek.. krew mnie zalewała, ale kopałem bo sygnaly podobne - taki zawód nieszczęsny he,he...
M.D-75 Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 WitamKiedyś w quattro jak wyciołem kulki - dwa rodzaje [18-22 i 30-34 na skali] trafiłem 3 monety, a potem kopiąc każdy kolor na ok 50-60 kulek wyjołem 19 monetWniosek- czasem lepiej pokopać!Pozdro
lukawica Napisano 13 Grudzień 2006 Napisano 13 Grudzień 2006 Trochę się nakopałem tyś kuleczek, ale i wpadły mi 4 denary srebrne Rzymskie (około 150m2) i to na starej łące, ziemia dość twarda.Sygnały były niemal identyczne, może i takie same.Czyli kopać, kopać i kopać.
rubin Napisano 13 Grudzień 2006 Napisano 13 Grudzień 2006 Czytam posty przeważnie związane z solarisem ,bo mam ochote go kupic tylko troche mi jeszcze brakuje kasy.Kopanie militariów przy uzyciu PI nawet dośc dobrej jakości nie da mi tej radości co kopanie monet.Czy przy każdym np: 3 godzinnym wypadzie na pole zawsze trafiaja sie monety czy sa one rzadkością?
Martin Napisano 14 Grudzień 2006 Napisano 14 Grudzień 2006 Rubin: to zależy gdzie pójdziesz :) . W niektórych miejscach monetki występują w ilości zadowalającej a gdzie indziej są wielką rzadkością :)pzdr.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Martin 07:54 14-12-2006
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.