Skocz do zawartości

Kalińskie mosty

ja20

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
jak masz bardzo niskie zawieszenie to możesz zaryć.generalnie od Okuniewa jechałem raz i nie było tak źle.gorzej od Wesołej.
Napisano
a z kąd będziesz jechał?bo jeśli mi się uda to też bym wpadł i może zamiast piechotą bym się z kimś samochodem zabrał.
Napisano
szkoda że nie udało nam się spotkać, ale może innym razem jak pogoda będzie lepsza i wszyscy będą mieli czas to się spotkamy.
Napisano
Koledzy dzisiaj byłem na rozpoznaniu :) terenu leśnego pod Wólką Radzymińską przy trasie Marki-Nieporęt i mam pytanko czy warto jest tam jeszcze co kolwiek szukać??
  • 8 months later...
Napisano
panowie jeśli chodzi o KALEŃSKIE mosty...to podejrzewam ze nie wiecie dokładnie gdzie szukać...(wnioskując po zdjeciach) na zdjęciach pokazanych przez yame, widać nie kaleńskie mosty...lecz miejsce, które zwie się zimna woda"
jestem miejscowym, wiec wiem dokładnie o czym mówe :)
  • 2 weeks later...
Napisano
Witam.Po przekroczeniu mostu skręcić w lewo , jakieś 200 m. ( według relacji mojej ś.p. babki )była gospoda ( mojego pradziadka lub innego ziomala ).W okolicach wojny 1920 podobno była tam i opowiadała potem że widziała resztki fundamentów i zdziczałe drzewa owocowe.Też się tam wybierałem ale mam słaby charakter w nogach .
Powodzenia.
Napisano
Z przekroczeniem mostu może być problem bo jacyś je..i złomiarze go ukradli.Resztki drzew owocowych fundamentów są.w okolicy znalazłem trojaka koronnego z 1777 roku.
Napisano
Witam. Kilka lat temu trafiłem na artykuł w jakiejś gazecie
gdzie były wzmianki o Kaleniu już w XVI wieku , wywodził się
z tamtąd jakiś szlachcic ( chyba późniejszy założyciel czy też właściciel Okuniewa ).Tereny bogate w historie jak rzadko
które w naszej okolicy , szkoda tylko że dostęp do nich tak ograniczony.
Pozdr.......n@r@
  • 1 month later...
Napisano
Witam forumowiczów.
Od niedawna interesuję się tematem Kalenia ponieważ dowiedziałam się, że mój pradziadek miał tam całkiem nieźle prosperującą knajpę, ktorą podczas wojny razem z całą miejscowością spalono. Mój pradziad nazywał się podobno Smoder. Może ktoś ma jakieś informacje albo zdjęcia z tamtych czasów?
  • 2 weeks later...
Napisano
strasznie się zawziąłem, uparłem na te Kalińskie.Zdjęć nie posiadam z tamtych czasów, ale kiedyś mogę pomóc w namierzaniu knajpy wykrywaczem.chętnie pomogę i jak będe miał jakieś info to mogę podesłać.
  • 9 months later...
  • 1 year later...
Napisano
Ja się chętnie spotkam pogadam o Kalińskich, miejscówka ciekawa sama w sobie, nawet jeśli się tam nie kopie.5539955 gg.
Napisano
Imienia , nie zdradzam rodzice mnie od zawsze nie lubili, to i imię ma m głupie.jak chcesz to się na gg odezwij, co do spotkania w sobotę, ja niestety nie mam czasu, chyba że gdzieś w Wawie , ale to też tylko tak koło południa(praca niestety).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie