Skocz do zawartości

Co to za monetki???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
1 szeląg Jana Kazimierza - Królestwo - boratynka
2 szeląg Karola Gustawa - chyba Ryga (na rewersie klucze?)
3 szelag Jana Kazimierza - Litwa - boratynka
Pozdrawiam
Darek
Napisano
Coś mi nie pasuje w tej monecie, jest w niej jakby C ale w środku jest G zamiast snopka, napis na awersie odpowiedni CRISTINA*D*G*R*S, rewers SOLID* VS lub NS( czy nie powinno być dalej CIV) * LIVONIA (inflany to sie zgadza) jakoś to nie gra
pozdrawiam
Napisano
Panowie temat jest bardzo ciekawy.
albo fałszywka - z błędem merytorycznym, śmiesznym, małoprofesjonalnym
albo asekuranctwo, polityczne
albo okres dwuwładzy, mało prawdopodobne

jak na razie drugiego nie znalazłem...
Napisano
Tak interesujący, zadałem juz pytanie o te szelagi u kolegów którzy głębiej" siedza w temacie . Jak dostane odpowiedź to się podzielę :)
Napisano
A zatem jest yak
kopijniku ten twój z R to szeląg elbląski krystyny dużo rzadszy niż ryski, a ten z G to fałszerstwo i tu pytanie do georga 24 wykopałes to czy kupiłeś?
to roztrzygnie czy jest to współczesna fałszywka zza wschodniej granicy(ostatnio dużo tamklepią), czy z epoki
pozdrawiam
Napisano
od Mądrej Głowy (Dziękuję)...
produkt mennicy fałszerskiej w Suczawie. Być może w tym czasie w tej mennicy pracował Tytus LIvius Boratini...

-dotyczy to wszystkich szelagów wybitych w Rydze: Zygmunta, Krystyny ,Gustawa i kogo tam jeszcze związane to jest z technika produkcji- produkowano je na maszynach menniczych w postaci dwóch walców ( zapewne tych samych tylo zmieniali stęple) nie pamiętam gdzie ale kiedyś w necie czytałem o tym artykuł.
pozdrawiam
Napisano
jesteś pewny ? czytałem że w czasach zygmunta III w rydze właśnie walcarkami ili monety" a po przejeciu przez szwedów Rygi 21 września 1621 na tych samych maszynach tłukli dalej , ale oczywiście mogę nie mic racji ;)
pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie