DarekD Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 1 szeląg Jana Kazimierza - Królestwo - boratynka2 szeląg Karola Gustawa - chyba Ryga (na rewersie klucze?)3 szelag Jana Kazimierza - Litwa - boratynkaPozdrawiamDarek
sopel69 Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 Darek ma rację to nie jest Krystyna jak nic G stoi, w herbie dopatrzyłem jakby sie krzyzyka ale kluczy nie bardzopozdrawiam
sopel69 Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 chociaż kurcze pisze równiez CHRISTINA, może te G powstało z przesuniecia snopka na stęplu względem C.pozdrawiam
sopel69 Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 Coś mi nie pasuje w tej monecie, jest w niej jakby C ale w środku jest G zamiast snopka, napis na awersie odpowiedni CRISTINA*D*G*R*S, rewers SOLID* VS lub NS( czy nie powinno być dalej CIV) * LIVONIA (inflany to sie zgadza) jakoś to nie grapozdrawiam
kopijnik2 Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 solidus civ - ryskisolidus livonia - trzeba sprawdzić
kopijnik2 Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 być może: przejściówka szeląga inflanckiego 1654
kopijnik2 Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 Panowie temat jest bardzo ciekawy.albo fałszywka - z błędem merytorycznym, śmiesznym, małoprofesjonalnymalbo asekuranctwo, politycznealbo okres dwuwładzy, mało prawdopodobnejak na razie drugiego nie znalazłem...
sopel69 Napisano 8 Grudzień 2006 Napisano 8 Grudzień 2006 Tak interesujący, zadałem juz pytanie o te szelagi u kolegów którzy głębiej" siedza w temacie . Jak dostane odpowiedź to się podzielę :)
sopel69 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 A zatem jest yak kopijniku ten twój z R to szeląg elbląski krystyny dużo rzadszy niż ryski, a ten z G to fałszerstwo i tu pytanie do georga 24 wykopałes to czy kupiłeś? to roztrzygnie czy jest to współczesna fałszywka zza wschodniej granicy(ostatnio dużo tamklepią), czy z epokipozdrawiam
kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 od Mądrej Głowy (Dziękuję)...produkt mennicy fałszerskiej w Suczawie. Być może w tym czasie w tej mennicy pracował Tytus LIvius Boratini...________________Zadziwiająca jest ilość krzywo wyciętych " szelągów Krystyny
sopel69 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 Kopijniku z tymi krzywo wyciętymi/wybitymi monetami to jest tak:-dotyczy to wszystkich szelagów wybitych w Rydze: Zygmunta, Krystyny ,Gustawa i kogo tam jeszcze związane to jest z technika produkcji- produkowano je na maszynach menniczych w postaci dwóch walców ( zapewne tych samych tylo zmieniali stęple) nie pamiętam gdzie ale kiedyś w necie czytałem o tym artykuł.pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 czyli ysunek " wychodził z prasy walcowej, a wycinanie było ręczne wycinakiem"...
kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 problematyczna moneta bita stemplem, a nie z walcarki"...
sopel69 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 jesteś pewny ? czytałem że w czasach zygmunta III w rydze właśnie walcarkami ili monety" a po przejeciu przez szwedów Rygi 21 września 1621 na tych samych maszynach tłukli dalej , ale oczywiście mogę nie mic racji ;)pozdrawiam
kopijnik2 Napisano 11 Grudzień 2006 Napisano 11 Grudzień 2006 jako fals - ma inny stopień precyzji rysunku, wynikający pośrednio z innej techniki
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.