Walwuch Napisano 5 Grudzień 2006 Autor Napisano 5 Grudzień 2006 Co wiecie na temat walk w rejonie G-dza i okolicznych wsiach w 1945 roku? Może jakieś ciekawostki, o których nigdzie nie piszą? Czekam na odp.Pozdrawiam
okoń Napisano 17 Grudzień 2006 Napisano 17 Grudzień 2006 Trochę się tam działo.Parę lat temu tam jeździłem, teraz czasu trochę mniej- praca,rodzina.Pod Grudziądzem były walki w 1939 a nawet w epoce napoleońskiej.Jezeli chodzi o 1945 to praktycznie wszędzie coś sie działo.Spróbój w lasach na północ od Grudziądza, koło Wielkie Lniska oraz Owczarek. Było tam zrzutowisko trochę przeszukane ale pochodzisz to je znajdziesz. Ogólnie tereny mocno splądrowane ale coś zawsze w zapiszczy.Aha jeszcze jedno- na południe od Grudziądza nastąpiło przełamanie frontu i forsowanie Wisły, ale to sobie doszukasz w internecie i literaturze...
Walwuch Napisano 18 Grudzień 2006 Autor Napisano 18 Grudzień 2006 Jak narazie to jeździłem na Księże Góry, ale tam teren mocno zryty. Ostatnio nawet fajne fanty zaczely wychodzic w Lesie Rudnickim. A z tym zrzutowiskiem to spróbuje, moze cos z tego wyjdzie.DziękiPozdrawiam
nemo133 Napisano 26 Luty 2007 Napisano 26 Luty 2007 Witajcie również jestem z grudziadza i od nie dawna posiadam wykrywke ,rozmawialem ze swiadkiem wydarzen wrzesniowych opowiadal mi troche o walkach w okolicach grupy ale nie sprecyzowal miejsc w ktorych toczyly sie walki z tego co mowil sa to tereny poligonu i sasiadujacych laskow czy ktos moze posiada mapy wojskowe z tego okresu moga tez byc mapy okolic G-dza .Pozdrawiam
squiffy Napisano 5 Lipiec 2008 Napisano 5 Lipiec 2008 w grupie jest jednostka wojskowa szkolenia kierowców, popytaj u nich, może udostępnią. wiem że 10 lat temu nauczycielom geografii udostępniali niektóre mapy
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.