matrix14xxx Napisano 2 Grudzień 2006 Autor Napisano 2 Grudzień 2006 Jak ją oczyścić aby nie zniszczyć? Jest z jakiegoś stopu miedzi.
lain Napisano 4 Grudzień 2006 Napisano 4 Grudzień 2006 Podstawowym błędem było pozwolenie tej monecie się utlenić.Można temu zaradzić wrzucając monetke do oliwki z oliwek momentalnie po wykopaniu.
matrix14xxx Napisano 4 Grudzień 2006 Autor Napisano 4 Grudzień 2006 Szkoda że nie wiedziałem o tej oliwce,zaraz po znalezieniu była czytelna.pozdro
Rujewit Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 Wrzuc ja na ok 2 godziny do kwasku cytrynowego (oczywiscie rozrob z woda) a pozniej wyczysc cifem ;) czsami pomaga
Barnaba Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 NIEEEEE!!!!!!!TYLKO NIE KWASEK NA MIEDŹ!!!chyba kolega rujewit zazdrości Ci tej monetki :) oliwka powinna załatwic sprawe w kilka tygodnipzdrBar_Naba
lain Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 Tylko papier ścierny działa naprawde dobrze! ;)
matrix14xxx Napisano 6 Grudzień 2006 Autor Napisano 6 Grudzień 2006 do końca roku będę trzymał w oliwce.
lain Napisano 6 Grudzień 2006 Napisano 6 Grudzień 2006 Matrix masz dość długiego maila o traktowaniu różnych rodzajów monet.zajrzyj na poczte.pozdrawiam.
Rujewit Napisano 7 Grudzień 2006 Napisano 7 Grudzień 2006 Nie wiem jak dziala na miedz... ja przewaznie tak czyszcze i wielkiej straty nie ma ;) (ale wsumie same srebrne ;)
pig123 Napisano 6 Styczeń 2007 Napisano 6 Styczeń 2007 Matrix szkoda że nie wiedziałeś o oliwce wcześniej bo mogła być fajna moneta. Myśle że bedzie teraz trudno odczytać ja nie mówiac o jej potencjalnej wartości...A co sugeruje Rujewit to woła o pomste do nieba!Odczyszczenie kwaskiem lub cifem powoduje pezpowrotne zniszczenie monety!PozdrawiamPig123
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.