Skocz do zawartości

Informacje na temat: Kielce, przedmieścia Kielc i PODKARCZÓWKA

UNIRG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
na dąbrowie wyskoczyło mi trochę pocisków ołowianych z XIX troche łusek małzerowskich i monet IIRP w. Glassmine a ty co tam wytargałeś???
w którym miejscu chodziłeś? ja biegałem na górze po lewej stronie przy trasie k-ce - wawa
pzdr
Napisano
Pociski ołowiane, które trafiałeś po lewej stronie drogi to właśnie pozostałość bo bitwie z Powstania Styczniowego, wojsko carskie ostrzeliwało się od strony drogi stąd na ścianie lasu tyle tych pocisków, ja za 2 wyjazdy wyciągnąłem ok 200szt. A jeżeli chodzi o późniejsze graty to: okucia od kolby k98, zapalniki od polskich granatów, polskie szyszki, i bliżej Kajetanowa cały K98, pochwa od polskiego bagnetu, pocisk 37mm ppanc od naszego boforsa. Najbardziej dostaliśmy lanie na wzgórzu które zostało potem wybrane przez obecny kamieniołom, są tam w lesie mogiły z września, niestety jakieś cholerne hieny rozkopały je pare lat temu przez co dużo stracilismy w oczach tamtejszego leśniczego. Niedosyć, że rozkopali oznakowane groby, to jeszcze zostawili na wierzchu rozwalone kości i strzępy z mundurów, a ukradli guziki bo niesądze żeby tam coś więcej było.
Napisano
W piątek opuszczam" naszą stolicę i jadę do Kielc na ponad tydzień - jeśli ktoś ma czas i chęć na kopanko to prosze do czwartku na GG 1371113 lub na e-mail.
  • 3 weeks later...
Napisano

Witam

Przebywałem w okresie Świątecznym na terenie Kielc i odwiedziłęm kilka miejsc.

Między innymi byłem pod pomniekiem powstańców.
Okazało się że zniknęła tablica pamiątkowa.

Ciekaw jestem kto ją zabrała - przecież była kamienna i wcale nie wymagała konserwacji.

Może ktoś wie gdzie zniknęła???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie