Gość Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Mam pytanie do szanownych forumowiczów czy jest możliwe zwiększenie zasięgu wykrywacza typu Two-box firmy C.Scope 9000 HPX tak, aby zbliżyć się do osiągów TM808?. Słyszałem o dopalaczach, które pozwalają zwiększyć zasięg czy jest to możliwe przy tym wykrywaczu?. Za wszystkie porady serdecznie dziękuję.
ALL Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 jest to urządzenie fabryczne, aby dowiedzieć się czy można dorobić tz. dopalacz dobrze było by znać schemat elektroniki,przynajmniej układ generatora,jednak tak szczerze mówiąc jeśli jest to nowy wykrywacz odradzam wprowadzanie jakich kolwiek zmian.prawdopodobnie konstruktor wycisnął ile się dało.ja w swojej konstrukcji wykrywacza widzałem taką możliwość, więc dorobiłem dopałkę. ale o tym pisałem w wcześniejszych postach.proponuję dobrze to przemyśleć.ALL
kondrx Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Fakt sprzęt jest dość nowy i nie za bardzo mam ochotę ingerować(nie osobiście) w konstrukcję, ale zadowalające zasięgi są w zasadzie tylko przy maksymalnej czułości. Praca w terenie przy odkręceniu na maksa jest jednak prawie niemożliwa ze względu na ciągłe wzbudzanie się wykrywacza. Chciałem, więc coś z tym zrobić i zyskać trochę na zasięgu za pomocą dopałki. Dzięki za wskazówki i proszę o jeszcze pozdrawiam.
ALL Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 trochę poczytałem o 9000HPX no to w sumie średniej klasy wykrywacz,faktycznie 20x20cm przedmiot z 1 metra to trchę mało, ale trzeba też zważyć że i cewki są małe.zsilanie 9V to też nie wiele.ale widziałem wykrywacz kanadyjski, w instrukcji obsługi podane było że wykrywa beczkę 200L z odległości 200cm.chciałem zapytać czy 9000HPX oba tryby pracy ma dynamiczne czy tylko jeden.ALL
Gość Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Moim zdaniem detektor jest prawdopodobnie uszkodzony. Nic nie szkodzi, ze nowy. Spróbuj pokazać go w specjakistycznym serwisie. W tych wykrywaczach (C-Scope 9000, Whites 808 czy Discovery) dopalacz nie jest możliwy (przynajmniej nie wprost). Tu robocze napięcie na cewce nadawczej wybosi 200-250mV. Tak, tak miliwoltów, gdyż 1-zwojową cewką jest właśnie sama rurka. Z mojego doświadczenia wynika, że najczęściej taka naprawa to robota raczej dla mechanika niż elektronika. Niedawno jeden kolega po konsultacji telefonicznej sam naprawił swojego Whitesa 808 i jest zadowolony. PozdrawiamMrand
ALL Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 pytanie do Mrand to na jakiej F pracuje ten 9000hpx ALL
Gość Napisano 10 Październik 2003 Napisano 10 Październik 2003 Wydaje mi się, że około 8kHz ale osobiście nie mierzyłem. PozdrawiamMrand
kondrx Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Witam po przerwie ale mam ograniczony dostęp do neta. Przełącznik autotune w tej wykrywce pozwala na ustawienie trybu fast i slow a położenie środkowe daje coś w stylu trybu statycznego, na którym nie da pracować, ponieważ wykrywacz się wzbudza przy każdym poruszeniu i na niewiele zdaje się zerowanie za pomocą przycisku w rączce. Przedmiot namierzany w tym trybie wydaje się przynajmniej dwukrotnie większy niż przy trybie dynamicznym. Poprawna praca jest w miarę możliwa w trybie dynamicznym{slow, fast}tyle, że potencjometr czułości musi być w położeniu środkowym. Przekroczenie wartości „normal” w kierunku max powoduje, że sprzęt jest niestabilny. Dodam, że pracę zakłóca każde źdźbło trawy, o które zaczepi się anteną. Sprawdziłem jego zasięg w powietrzu {max czułość, tryb fast lub slow nie było różnicy} i tak dla hełmu 1,5m skrzynka mg 2.5m. sygnał w obu przypadkach słabiutki Jak to wypada w porównaniu do TM 808 różnica jest znaczna? Pytam, ponieważ może nadarzy się okazja i zmienię właśnie na TM. Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pędzę zdiagnozować go w serwisie.
kondrx Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Sprostowanie skrzynkę widzi na 1.8m a nie na 2.5m choć miło by było.Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.