Skocz do zawartości

Obiekty militarne okolic Częstochowy.

trop

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam kolegów i zapraszam do wypowiedzenia się na temat bunkrów przedstawionych na zdjęciach z galerii.
  • 5 months later...
Napisano
Witam!!!
Chciałem zapytać z jakiej jesteś miejscowości?
Ja jestem z Olsztyna koło Częstochowy i znalazłem wiele podobnych bunkrów w Przymiłowicach - a konkretnie na Ciecierzynie. Bardzo chciałbym się dowiedzieć gdzie znalazłeś te swoje bunkry. Proszę o dokładne namiary. Co do ich przeznaczenia, to obiekty średnie(w tym jeden zasypany)były magazynami i schronami dla załogi, a te metalowe rury wystające u góry to wentylacja. Takie dziury w ziemi przypominające kanały ściekowe to bunkry artyleryjskie a ten ogromny garaż to właśnie magazyn na amunicję i działa przeciwpancerne oraz artyleryjskie. Najczęściej były budowane w pobliżu tych właśnie kanałów żeby łatwo można było ukryć działo artyleryjskie. Tam u siebie w Przymiłowicach znalazłem wiele podobnych bunkrów, a nawet jeszcze inne. mam nawet ich zdjęcia.
Pozdrawiam i proszę o namiary na twoje bunkry.
  • 4 months later...
Napisano
Pamiętam że w początku lat 50-tych /wczesnych/ po prawej stronie szosy Olsztyn-Przymiłowice- Piasek-Janów, ale na wysokości Przymiłowic było parę obiektów typy Tobruk z czapką".
Pozdrawiam! G.W.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie