Skocz do zawartości

Walki w rejonie działania SGO Narew

victor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Większość z nas widziała i zna zdjęcia wrześniowe z wielu słynnych miejsc i bitew, którz nie widział fotek czołgów niemieckich w Mszczonowie, z walk w Warszawie, pobojowiska z Bzury, twierdzy Modlin, Brześcia, Bielska, Westerplatte czy Helu oraz wiele wiele innych

Niewiele jest znanych zdjęć przedstawiających walki i obraz po, ze szczególnie interesującego mnie odcinka działania Samodzielnej Grupy Operacyjnej Narew", zapewne wobec faktu, że robiła je tylko jedna iemiecka" strona a większość oddziałów i żołnierzy poległa, została ranna w wyniku działań lub dostała się do niewoli. Niewielu przeżyło oficerów. Skromny też jest w tym kierunku dorobek literacki często okraszony konfabulastyczną treścią.

Jeżeli ktoś ma takowe i nie żałuje pokazać ludziskom proszę o wklejanie sam co mam wkleje również ku ogólnej radości.

Temat według mnie zaiste ciekawy i godny poruszenia na forum Odkrywcy"
  • Odpowiedzi 147
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Zdjęcie z kroniki Inf Rgt. 76 WH opisane jako Grajewo 09.09.1939

ale doszły mnie słuchy, że w Grajewie przed wojną nie było ani jednej utwardzonej drogi, a właśnie utwardzoną z łądnymi krawężnikami widac na zdjęciu, czy ktoś może coś powiedzieć na ten temat??

Napisano

Przeprawa przez Narew z albumu Inf Rgt 76,

niestety nie udało mi się zidentyfikować miejsca o podobnym ukształtowaniu terenu gdzie mogłaby ona na Narwi powstać... może ktoś z forumowiczów zna jednak to miejsce.. za pomoc dziękuje

Napisano
Część zdjęć z rejonu działania i walk SGO Narew", szczególnie jeżeli chodzi o walki o umocnienia stałe, znajduje się na tym wątku na Odkrywcy Schrony SGO Narew"

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=378803

więc nie będę ich wklejać by nie dublowac informacji i nie robić zamieszania.
Napisano

Mapka Rejonu Grajewa oraz Prostken (Prostki) miejsca słynnego wypadu Podlaskiej Brygady Kawalerii na teren Prus Wschodnich

nazewnictwo oryginalne - stan kartograficzny 1929 rok

Napisano

Witam
Informacja o tym że w Grajewie nie było utwardzonych dróg pochodzi od chłopaków z GRH 9 PSK" ale pogrzebałem w zasobach sieci i znalazłem taką oto fotkę/nie jedną :) / która to obala ,widać na jej bruk

Napisano

Czy ktoś dobrze czyta GOTYK i może odczytac co jest opisane tutaj (druga strona zdjęcia z Nowogrodu)

A zdjęcie z Prostek jest zniewalające robo01 :))

Napisano

W opisie z Inf. Rgt.76, że pod Łomżą miejsce podobne do tego z cieżarówką od czoła. Chyba, że ktoś może powiedzieć coś innego..

Napisano
viktor mam pomysła na miejsce tej przeprawy nawet byliśmy tam niedawno ale na razie może lepiej się upewnić dość charakterystyczne jest te wzniesienie z osypującym się piaskiem pozdro
maskot5pu
Napisano
Żeby nie dublować co niektórych zdjęć i wiadomości tu jest pokrewny wątek dotyczący SGO Narew

http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=378803
Napisano

Skoro o Nowogrodzie jeszcze trzy ujęcia tego miasteczka. W głębi charakterystyczny budynek. Czy ktoś wie co to za budynek, czym jest wieża widoczna na poprzednim zdjęciu (więża ciśnień etc. ??)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie