victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Większość z nas widziała i zna zdjęcia wrześniowe z wielu słynnych miejsc i bitew, którz nie widział fotek czołgów niemieckich w Mszczonowie, z walk w Warszawie, pobojowiska z Bzury, twierdzy Modlin, Brześcia, Bielska, Westerplatte czy Helu oraz wiele wiele innychNiewiele jest znanych zdjęć przedstawiających walki i obraz po, ze szczególnie interesującego mnie odcinka działania Samodzielnej Grupy Operacyjnej Narew", zapewne wobec faktu, że robiła je tylko jedna iemiecka" strona a większość oddziałów i żołnierzy poległa, została ranna w wyniku działań lub dostała się do niewoli. Niewielu przeżyło oficerów. Skromny też jest w tym kierunku dorobek literacki często okraszony konfabulastyczną treścią. Jeżeli ktoś ma takowe i nie żałuje pokazać ludziskom proszę o wklejanie sam co mam wkleje również ku ogólnej radości.Temat według mnie zaiste ciekawy i godny poruszenia na forum Odkrywcy"
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Zdjęcie z kroniki Inf Rgt. 76 WH opisane jako Grajewo 09.09.1939ale doszły mnie słuchy, że w Grajewie przed wojną nie było ani jednej utwardzonej drogi, a właśnie utwardzoną z łądnymi krawężnikami widac na zdjęciu, czy ktoś może coś powiedzieć na ten temat??
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Bez wątpienia to samo miejsce co powyżej. Tylko pytanie czy aby na pewno Grajewo??
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Przeprawa przez Narew z albumu Inf Rgt 76,niestety nie udało mi się zidentyfikować miejsca o podobnym ukształtowaniu terenu gdzie mogłaby ona na Narwi powstać... może ktoś z forumowiczów zna jednak to miejsce.. za pomoc dziękuje
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Część zdjęć z rejonu działania i walk SGO Narew", szczególnie jeżeli chodzi o walki o umocnienia stałe, znajduje się na tym wątku na Odkrywcy Schrony SGO Narew"http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=378803 więc nie będę ich wklejać by nie dublowac informacji i nie robić zamieszania.
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Mapka Rejonu Grajewa oraz Prostken (Prostki) miejsca słynnego wypadu Podlaskiej Brygady Kawalerii na teren Prus Wschodnichnazewnictwo oryginalne - stan kartograficzny 1929 rok
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Oficerowie niemieccy sprawdzający mapy przy kierunkowskazie drogi na Augustów 6,5 km"
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Czy ktoś ma plana" gdzie ten drogowskaz mógł się znajdować na mapie lub wie gdzie się znajdował.
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Nota bene Inf. Rgt. 76 jest tą samą niemiecką jednostka która starła się z naszymi kawalerzystami pod Krojantami.
robo01 Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 WitamInformacja o tym że w Grajewie nie było utwardzonych dróg pochodzi od chłopaków z GRH 9 PSK" ale pogrzebałem w zasobach sieci i znalazłem taką oto fotkę/nie jedną :) / która to obala ,widać na jej bruk
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 No widać nie za dobrze odrobili lekcje hehe ale każdy się uczy do końca życia. (oj Dudzin mi da za to!!!)Lux robota.!!
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 W ramach dodatkowej informacji strategicznej odnośnie bitwy pod Krojantami, mapka orientacjna.
robo01 Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 Powyższe zdjądko pochodzi z 1916 r:)A tu bardzo wymowne zdęcie
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Zdjęcie przedstawiające niemców w zdobytym i zniszczonym Nowogrodzie na drugiej fotce druga strona z podpisem
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Czy ktoś dobrze czyta GOTYK i może odczytac co jest opisane tutaj (druga strona zdjęcia z Nowogrodu)A zdjęcie z Prostek jest zniewalające robo01 :))
robo01 Napisano 27 Listopad 2006 Napisano 27 Listopad 2006 Przeprawa j/w ale w okolicy schronu Na Lepaku" Nowogród.Wrzuć Victor niemiaszków pod kościołem w Piątnicy:)pozdrawiam
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 W opisie z Inf. Rgt.76, że pod Łomżą miejsce podobne do tego z cieżarówką od czoła. Chyba, że ktoś może powiedzieć coś innego..
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Ta sama przeprawa co na zdjęciu robo01 ale inna na moście ekipa"
victor Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 By było wiadomo gdzie i co plan sytuacyjny.pozdr.
maskot5pu Napisano 28 Listopad 2006 Napisano 28 Listopad 2006 viktor mam pomysła na miejsce tej przeprawy nawet byliśmy tam niedawno ale na razie może lepiej się upewnić dość charakterystyczne jest te wzniesienie z osypującym się piaskiem pozdro maskot5pu
victor Napisano 30 Listopad 2006 Autor Napisano 30 Listopad 2006 Żeby nie dublować co niektórych zdjęć i wiadomości tu jest pokrewny wątek dotyczący SGO Narew http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=378803
victor Napisano 30 Listopad 2006 Autor Napisano 30 Listopad 2006 Skoro o Nowogrodzie jeszcze trzy ujęcia tego miasteczka. W głębi charakterystyczny budynek. Czy ktoś wie co to za budynek, czym jest wieża widoczna na poprzednim zdjęciu (więża ciśnień etc. ??)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.