maclew Napisano 25 Listopad 2006 Autor Napisano 25 Listopad 2006 Mam pytanie Jak wygladał Krzyż Walecznych przyznany za czyny w Kampanii Wrześniowej, jaka mogła być data i jaka była wstążka?Wiem że krzyże te były przyznane w czasie obrony Modlina. Czy żołnierze ci dostawali jedynie zaświadczenia poddania do odznaczenia bez fizycznego wręczenia krzyży? Pytanie to wynika z faktu, że mój dziadek został odznaczony w ten sposób, ale w pamiatkach rodzinnych zachowało się tylko zaświadczenie i legitymacja tymczasowa oraz baretka, a nie ma krzyża. Baretka jest biała z dwoma amarantowymi paskami po brzegach. Z tego co wiem, są to barwy wstążek krzyży przyznawanych na Zachodzie (dziadek po wojnie był w PSZnZ)Dlatago ma teorię że nie wreczano fizycznie krzyzy tylko papiery, ale chciałbym to potwierdzić. Chociaż po wojnie powinien jakiś krzyż otrzymać, ale jaki?
maclew Napisano 25 Listopad 2006 Autor Napisano 25 Listopad 2006 Wiem że są krzyże z datą 1939 - bardzo rzadkie, ale nie wiem kto je nadawał i kiedy, proszę o informację
farby Napisano 29 Listopad 2006 Napisano 29 Listopad 2006 A czasie kampanii wrzesniowej dostawalo sie tylko papier/legitymacje na KW. Ci ktorzy uciekli do Anglii pozniej dostali KW z PSZ, ci ktorzy zostali mogli dostac przed wojenny krzyz lub krzyz wykonany konspiracyjnie przez AK(bardzo zadkie sa te krzyze). Nie slyszalem zeby ktos zostal wreczony KW i dostal krzyz w 1939.Moj wujek dostal Virtuti Militari w 1939, ale dopiero wreczono mu go powojnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.