kopijnik2 Napisano 19 Listopad 2006 Autor Napisano 19 Listopad 2006 Gdzie można zobaczyć?Czy są opracowania?
von Teuto Napisano 22 Listopad 2006 Napisano 22 Listopad 2006 Jak Fata Morgana.... im bliżej tym dalej....
kopijnik2 Napisano 22 Listopad 2006 Autor Napisano 22 Listopad 2006 no cóż... nagłośnienie odkrycia było nieadekwatne do obecnej wiedzy o jego losach...
kopijnik2 Napisano 24 Listopad 2006 Autor Napisano 24 Listopad 2006 Spotkanie w Sztumie w 1950 roku Na jednym ze spotkań w Sztumie po przyjeździe z Gdańska (1949/50) widziałem się z księdzem Wryczą u dziadka. Siedzieliśmy w altanie w ogrodzie. Spytałem, jak to było z napadem na ojca przez Gierszewskiego i Kulasa, bo chodziły pogłoski, że ksiądz pułkownik wydał nakaz spalenia archiwum i wszystkich dokumentów. - O ile mi wiadomo, a ojca widziałem kilkadziesiąt razy, to nigdy nie spotkałem go z żadną teczką, walizeczką czy innym pakunkiem. Nie miał nawet zapasowych skarpetek. Zapasową bieliznę przechowywał w pewnym miejscach, nie nosił bagażów. Ojciec nawet chleba z domu nie brał. Jak chciał ciebie widzieć, to wiedział, że ty nie śpisz, ale było mu to na rękę. Chciał tego. Nakaz spalenia dokumentów to wymysł Kulasów i Gierszewskiego, a byłoby to zdradą organizacji. O moim pobycie w Czarnej Dąbrowie wiedzieli tylko ojciec, Koszałka i Bigus. Ksiądz Wrycza mówił, że wszelkie zarządzenia organizacyjne, m.in. statut, deklaracja ideowa, słowa przysięgi, były wcześniej przygotowane i przedstawione przez Józefa Dambka do zaaprobowania. Ojciec, Westphal, Gończ i Koszałka byli to ludzie głębokiej wiary. Przejmowali się tym, że na czele organizacji stoi Ksiądz. Znali dobrze jego poglądy i przygotowując różne dokumenty, starali się w nich również je uwzględnić. Nieraz Ksiądz Pułkownik mówił: zbyt katolickie. Mój ojciec Józef Dambek mówił: Kaszubi są katolikami i będą umierać za swoją Ojczyznę chrześcijańską. Wszelkie zasadnicze sformułowania ideowe były omawiane już wcześniej. Ksiądz pułkownik je aprobował i nigdy nie nanosił jakichkolwiek poprawek. Józef Dambek opracował terytorialny zasięg Pomorza. Chodziło mu o to, aby Ziemie Zachodnie należały do Pomorza sięgającego od Królewca, a skończywszy na Rugii (na tych antypodach przyszłego Pomorza były również zainstalowane placówki Gryfa Pomorskiego). To ramowe opracowanie było przez ks. Wryczę poszerzone. Zmienił tylko kilka zwrotów.
kopijnik2 Napisano 27 Listopad 2006 Autor Napisano 27 Listopad 2006 Fundacja wydobyła...CBW recenzowało odkrycie...schematyczne, standartowe :Nikt, nic, nie wie?
Kmicic Napisano 28 Listopad 2006 Napisano 28 Listopad 2006 Kopijnik - jeśli Cię to interesuję, to skontaktuj się z Archiwum Akt w Gdańsku. Tam zostały przekazne dokumenty przed wieloma laty. Odbyło się to oficjalnie, w trakcie konferencji prasowej i spotkania środowisk kombatanckich Gryfa oraz AK.Opracowaniem zajmują się historycy współpracujący z Archiwum, a kiedy skończą, to również pytanie do Dyrekcji Archiwum.Pzdr.Kmicic
kopijnik2 Napisano 1 Grudzień 2006 Autor Napisano 1 Grudzień 2006 Nr zespołu: 3267 / 0 Karta: A Nazwa główna:Tajna Organizacja Wojskowa Gryf Pomorski Inne nazwy zespołu: Daty: [1929-1939] 1941 - 1942 Rozmiary: j.a. mb. ogółem kat. A: 18 0.15 opracowanych: 18 0.15 bez ewidencji: 0 0 ogółem kat. B: 0 0 18 j.a ale:znaleźli m.in. konspiracyjne meldunki "Gryfa Pomorskiego, odręczne szkice terenu z naniesionymi obiektami o znaczeniu strategicznym, listy nazwisk okolicznych mieszkańców z podziałem na patriotów i "volksdojczów, 340 egzemplarzy wydawanego w podziemiu "Głosu Serca Polskiego Oprócz gazet, zarówno konspiracyjnych, jak i niemieckich, pod podłogą znaleziono odręczne notatki "gryfowców! Wśród nich są całe listy nazwisk z podziałem na "Niemców polakożerców, "Volksdojczów i "Prawdziwych Polaków. Zdarzają się również adnotacje, który Niemiec i w jaki sposób krzywdził Polaków. Na jednym ze spisów nazwisko jest wykreślone, a poniżej widnieje trupia główka - być może chodziło o wykonany wyrok śmierci. Są także szkice terenowe z zaznaczonymi obiektami o znaczeniu strategicznym. Poza tym część notatek jest zaszyfrowana."
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.