Łukasz Napisano 7 Październik 2003 Autor Napisano 7 Październik 2003 Witam! Jako wykrywacz posiadam Bounty Huntera Tracker'a IV, standartowa sonda 20cm. Cewka ta dobra jest na dłubanie monetek jednak myślę, że na militaria jest troszeczkę za mała... chciałbym kupić większą o śr. 25cm. Jak myślicie, będzie to opłacalne? (cena 300zł) Drugą nurtującą mnie sprawą jest dyskryminacja. Jak wychodzę w pole za drobiazgiem pokrętło idzie a godz. 10" i jest oki. Niestety w lesie na tej samej opcji detektor wyje na każdą blachę, odłamek..., a często na łuskę od moska dawaje niewyraźny sygnał... Może mi poradzicie jak ustawić dyskryminację na militaria? Z góry dzięki za odpowiedzi! Pozdrawiam, Łukasz
Andreos Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 WitajPrzy cenie wykrywacza, nowa cewka to połowa jego wartości. Jednak nie mając dużo funduszy można się pokusić o zakup. W modelu QD II zwiększenie cewki daje sporą poprawę osiągów. W T IV będzie pewnie to samo, ale jestem ciekaw jak wzrośnie zużycie baterii. W QD II rośnie i to nieźle.Co do dyskryminacji. Wiem po jakim terenie chodzisz. Sam posiadam T IV i bywałem w tym terenie. Dyskryminacja na 10-tą to idealne rozwiązanie. Ja nie miałem w lesie takich problemów jak Ty. Na militaria przełączam czasem na ALL. Nie zyskuję specjalnie na zasięgach (sprawdzałem), ale nie przegapię stalówek". Płytkich dołkówAndreos
Andreos Napisano 7 Październik 2003 Napisano 7 Październik 2003 Jeszcze raz w sprawie wykrywacza.Na Twoim miejscu nie kupowałbym jednak większej cewki. Naprawdę nie zyskasz wiele, a 300 lepiej dołożyć do lepszego sprzęta. Zauważyłem, że tracker traci zasięg w lesie, ale na wilgotnym grubym mchu. Mam niepewny sygnał, odgarniam nogą mech i nagle mam czyściutki sygnał.Jest to słaby sprzęt choć świetnie się z nim chodzi i elektronika nie sprawia żadnych niespodzianek. Jeśli masz dziwne sygnały, to po prostu musisz się więcej nakopać. Albo identyfikuj sobie znalezisko za pomocą tonową. W instrukcji jest napisane jak odróżniać dźwięki. Jednak trzeba pamiętać, że na tonowym automatycznie eliminuje żelazo. To jak byś chodził na dyskryminacji (11-ta) i jeszcze masz identyfikację dźwiękową. Ja używam tego czasem w zaśmieconym terenie. Jednak jak idę na militaria na czysty teren, to włączam ALL i kopię raczej wszystko. W każdym innym przypadku, dyskryminacja godz 10-11-ta. Bardziej nie ma sensu bo tracker i tak ma małe zasięgi. Lepiej się nakopać niż przeoczyć. Aha i czułość zawsze na maksa. Niektórzy mają wtedy problem z brzęczącymi kamieniami, ale w naszych sprzetach to i tak bez znaczenia. Sprawdziłem na zakamienionych polach. Regulowałem czułość i dyskryminację na wszystkie sposoby i wiem, ze nic nie pomaga. Natomiast bardzo łatwo się nauczyć rozpoznawać różnicę pomiędzy sygnałem znaleziska, a kamieniem. Jeśli na dyskryminacji masz głupi dzwięk i wiesz, że to może być kamień, to przełącz na ALL i jeśli nie usłyszysz różnicy to na 98% kamień.Andreos
proscan Napisano 9 Październik 2003 Napisano 9 Październik 2003 Witam,Nie widzę powodu żeby rosło zużycie prądu po zmianie cewki na większą. Zadałem sobie trud i sprawdziłem jak to wyglada na Trackerze.Są dwie bateryjki, każda pracuje niezależnie i:- bez sondy biorą po ok. 6mA- z małą sondą po ok. 13,4mA- z dużą sonda po ok. 13,6mAZmiana jest, ale minimalna.Za to przy wykryciu metalu:- bez słuchawek prąd skacze do ok. 75mA (chwilowo)- ze słuchawkami prąd skacze do ok. 25mA (chwilowo)Czyli - nośta chłopy słuchawki!I jeszce jedno. Tylko jedna bateria zasila sygnał dźwiekowy, tak więc ona szybciej sie wyczerpie. Czyli - chłopy nie wymieniajta obu baterii na raz jak wam zapali się czerwona dioda, tylko sprawdźcie która Wam siadła.ad rem. Założenie sondy 10 (jak się miało 8") to bardzo odczuwalna różnica. Na monecie kilka cm. Ale czy warto kupować i inwestować, to już indywidualna decyzja. Andreos odradza, a ja? To zależy na co się zbiera pieniądze. proscan
Andreos Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Do Proscana.To miło, że pojawiają się takie esty informacyjne", nawet w odniesieniu do tak taniego sprzętu. Z tym poborem prądu, to subiektywne odczucie człowieka (nie ja), który zmienił sobie cewkę QDII. Z tymi bateriami, to bardzo praktyczna wskazówka.Wracając do kupna wykrywki. Nowa cewka to 50% ceny samego sprzetu. Tylko ta relacja cenowa powoduje moją opinią o zakupie.Dziękuję za adanie" i info o sprzęcie w imieniu wszystkich B. Hunterowców".
proscan Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 Miło, że ktoś to czyta :-)Sam się zaciekawiłem i sprawdziłem.Uwaga do baterii jest właściwie ogólna i może dotyczyć każdego sprzętu.Najlepiej zaopatrzyć się w próbnik baterii i sprawdzać, bo w komplecie często zdarza się czarna owca" i to ją trzeba najpierw wymienić.proscanPSNa allegro jakiś gość sprzedaje wlaśnie Trackera za 400zł, ale z opisu wynika, że ma kabel w sondzie do wymiany.
proscan Napisano 11 Październik 2003 Napisano 11 Październik 2003 ...albo ta śruba jest ze zwykłej stali, a nie nierdzewnej.Zwykłą śruba ma silne własności magnetyczne i mu wykrywacz głupieje.Stale nierdzewne mają kiepską przewodności i słabe własności magnetyczne - trudno je wykryć.proscan
Gość Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 pozdrawiam wszystkich latam z B.H. IV od 2 lat i nie miałem pojęcia ze jak pali sie czerwona dioda to wystarczy wymienic jedna baterie . szkoda bo troche forsy poszło, ale zastanawiam sie nad kupnem baterii, które mozna ładowaćszt kosztuje 40 zł. co do zasiegu to fakt nie jest rewelacyjny ale sprzet jest tani i bardzo poreczny, ale bardzo czuły na zamokniecie Jezeli ktos sprawdzał o ile zwiekszy sie zasieg po wymianie sondy to prosze o info.
Łukasz Napisano 25 Październik 2003 Autor Napisano 25 Październik 2003 Koniecznie kup akumulatorki, ja nabyłem je zaraz po wyjęciu wykrywacza z pudła :)
watorresbo Napisano 25 Październik 2003 Napisano 25 Październik 2003 A gdzie takowe akumulatorki można kupić?pozdr. WR
Łukasz Napisano 26 Październik 2003 Autor Napisano 26 Październik 2003 Witam! Zachodzisz do sklepu z art. RTV i tam pokazujesz palcem na akumulatorki 9V i mówisz dwa chcę" :D (jeśli nie masz, wskaż także na ładowarkę i powiedz jedna dla mnie" ) :D Następnie pan/ pani sprzedawca pakuje towar, Ty kładziesz kasę/granat bez zawleczki na ladzie i wychodzisz :) Pozdrawiam, Łukasz
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.