Skocz do zawartości

jak usunac tlenki z aluminiowej klamry

Frozzer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
mam problem, czesto znajduje sie klamry aluminiowe badz inne rzeczy wykonane z aluminium lecz sa one czesciowo utlenione. czy wiecie jak usunac z nich tlenki i zapobiedz dalszemu utlenianiu?
Napisano
Spróbuj elektrolizy w soli, najlepiej na starej łyżce.
Pozdrawiam
Napisano
Nigdy nie robiłem, ale kumpel pokazywał mi klamerkę tak oczyszczoną i wyglądała nieźle. Najpierw spróbuj na jakimś śmieciu.
Pozdrawiam
Napisano
Frozzer - mogę Ci podać sprawdzony sposób na aluminium. Kupujesz kwasek cytrynowy, najlepiej skrystalizowany (saszetka kosztuje 35 gr.), wsypujesz do szklanego naczynia połowę tej saszetki i dolewasz około 200ml wody. Wszystko należy dokładnie rozmieszać i następnie włożyć w to przedmiot aluminiowy. Najlepsze proporcje składników są wtedy, kiedy widać ąbelki" powietrza odrywające się od przedmiotu. Co kilka godzin wyciągnij przedmiot i przetrzyjgo szmatką, aż do skutku. Niekiedy trzeba zrobić nowy oztwór" i zanurzyć przedmiot ponownie.

Można czyścić w ten sposób łuski lub pociski pistoletowe i karabinowe, jeśli ktoś oczywiście lubi Glanz".

Pozdrawiam
Marcin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie