ALL Napisano 4 Październik 2003 Autor Napisano 4 Październik 2003 Cześć PIOTR, mam do ciebie pytanko, jestem w trakcie budowy wykrywacza płytowego {TWO BOX}czy możesz mi doradzić którą płytę zrobić nadawczą, równoległą do gruntu czy prostopadłą.w innych układach z jakimi miałem do czynienia, nadawcza zawsze była prostopadła. co by się stało gdybym sygnał z generatora zasilał płytę równoległą do gruntu.czy byłby to jakiś problem.proszę o informację ALL
proscan Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Witam,Z punktu widzenia teorii anten nie ma żadnej różnicy która płyta jest nadawcza. Chodzi o to, że płyty muszą nawzajem się ie widzieć".Faktycznie, w konstrukcjach praktycznych przeważa nadajnik prostopadły. Nie mam pewności dlaczego. Być może chodzi o wpływ gruntu (zmiana czestotliowści nadajnika pod wpywem zmiany indukcyjności przy gruncie ferromagnetycznym).Warto zauwazyć, że np. Garrett w swoim depth multiplierze nie miał (nie wiem czy teraz ma) rozróżnienia która płyta jest która i na dobrą sprawę można było tak i tak.W zwyklych wykrywaczach tez można sobie wyobrazić że cewka nadawcza to będzie ta mała w środku, a odbiorcza na zewnątrz. I znów, nie ma różnicy w zasięgu jeśli odwrócimy proporcje indukcyjności (lub proporcjonalnie zwiększymy prąd).Tyle uwag na gorąco.proscan
Gość Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Zauważcie, że gdy cewka nadawcza (w Two-Boxie) jest ustawiona prostopadle do gleby, daje układ bardziej symetryczny (sonda - grunt). Jest on mniej podatny na rozsymetryzowanie się podczas zbliżania do ziemi. PozdrawiamMrand
ALL Napisano 5 Październik 2003 Autor Napisano 5 Październik 2003 dzięki, wasze porady bardzo mi były potrzebne,i wykorzystam je,jestem już na etapie strojenia i równoważenia układu.POZDRAWIAM ALL.
Gość Napisano 5 Październik 2003 Napisano 5 Październik 2003 Powodzenia. Mam nadzieję, że niebawem zapoznamy się z wynikami. PozdrawiamMrand
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.