bonczek_hydroforgroup Napisano 7 Listopad 2006 Autor Napisano 7 Listopad 2006 Trafiłem na artykuł autorstwa Bronisława Rysia opublikowany Kronice Warszawy PWN nr 3/7 z 1971 roku poświęcony powstaniu Służewca Przemysłowego na południu Warszawy w latach 1948-1971. Otóz znalazłem tam lakoniczna wiadomość, która może zainteresować uczestników forum z Warszawy i nie tylko.Otóż w trakcie przygotowań terenu pod zabudowę jedynumi przeszkodami z którymi musieli uporac się budowniczowie był głeboki rów przeciwczołgowy w części południowej tego obszaru, linia kolejowa Okęcie - Pole Mokotowskie (sic !) oraz...tunel podziemny łączący magazyny nasion a ul. Bokserską. Przynam, że nie wiem czy chodzi o magazyny wybudowane w 1949 czy te naterenie wyścigów konnych przy torze treningowym. Tak czy siak - ciekawe, że człowiek tyle lat zyje obok a pojecia nie ma. Czy ktos zna szczególy tego tunelu i rowu przeciwczołgowego ?pozdrawiam bonk
maciejszkot Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Spróbuj zapytać tu: http://www.werttrew.fora.pl/Zagląda tam paru pozytywnie zakręconych interesujących się historią Warszawy. Może oni coś Ci pomogą.
WERTTREW Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Rów to żadna niespodzianka - był jednym z elementów tzw. Festung Warschau. Tunel, ciekawostka faktycznie. Obiło mi się swego czasu o tunelu przedwojennym, który miał odbijać od linii kolejowej oglednie mówiąc na wysokości fortu Zbarż i lecieć w kierunku lotniska, ale to pewnie co innego. PozdrawiamP.S.Kolega Maciejszkot ciekawy adres podał powyżej, chyba go gdzieś widziałem ;o)
warszawiak Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 hym tunel bardzo ciekawa informacja, choc obiekt juz nieistnieje
WERTTREW Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 Warszawiak, a który tunel masz na myśli? ;o)
warszawiak Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 O wyżej wspomnianym tunelu z ul. bokserskiej ;)
slw Napisano 9 Listopad 2006 Napisano 9 Listopad 2006 W którym miejscu dokładniej był ten rów i czy coś zostało?pzdr
WERTTREW Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 Jak chcesz zaglądnij na stroroom, tam ten temat został pociągnięty, jakby co.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.