Skocz do zawartości

Tunel na Służewcu Przemysłowym

bonczek_hydroforgroup

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Trafiłem na artykuł autorstwa Bronisława Rysia opublikowany Kronice Warszawy PWN nr 3/7 z 1971 roku poświęcony powstaniu Służewca Przemysłowego na południu Warszawy w latach 1948-1971. Otóz znalazłem tam lakoniczna wiadomość, która może zainteresować uczestników forum z Warszawy i nie tylko.
Otóż w trakcie przygotowań terenu pod zabudowę jedynumi przeszkodami z którymi musieli uporac się budowniczowie był głeboki rów przeciwczołgowy w części południowej tego obszaru, linia kolejowa Okęcie - Pole Mokotowskie (sic !) oraz...tunel podziemny łączący magazyny nasion a ul. Bokserską. Przynam, że nie wiem czy chodzi o magazyny wybudowane w 1949 czy te naterenie wyścigów konnych przy torze treningowym. Tak czy siak - ciekawe, że człowiek tyle lat zyje obok a pojecia nie ma. Czy ktos zna szczególy tego tunelu i rowu przeciwczołgowego ?
pozdrawiam bonk
Napisano
Rów to żadna niespodzianka - był jednym z elementów tzw. Festung Warschau. Tunel, ciekawostka faktycznie. Obiło mi się swego czasu o tunelu przedwojennym, który miał odbijać od linii kolejowej oglednie mówiąc na wysokości fortu Zbarż i lecieć w kierunku lotniska, ale to pewnie co innego.

Pozdrawiam
P.S.
Kolega Maciejszkot ciekawy adres podał powyżej, chyba go gdzieś widziałem ;o)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie