krzychu72 Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Witam dzisiaj mi wyszły proszę o pomoc z góry dzięki pozdro
fraktal Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Cześć Krzychu72. Wczoraj już szukałem Twoich monetek, ale nie udało mi się ich odnaleźć. Pomyślałem, że odpowie Ci ktoś lepiej obeznany z tematem niż ja, ale skoro tak się nie stało to może zainteresuje Cię moja niepełna odpowiedź, może będzie to dla Ciebie coś, o czym nie wiesz.A więc tak: Na zamieszczonym obok zdjęciu (T. Kałkowski TYSIĄC LAT MONETY POLSKIEJ" wyd.II str. 208)znajduje się jabłko królewskie z cyfrą 24. Było ono wybijane na półtorakach za czasów Zygmunta III Wazy (1587-1632). Dokładnie Twojej monetki nie znalazłem, ale to coś takiego.
fraktal Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Druga monetka natomiast wybity ma HERB KSIĘSTWA ZIĘBICKIEGO (księstwo ziębickie i ziębicko-oleśnickie), taki jak na skanie obok (T. Kałkowski TYSIĄC LAT MONETY POLSKIEJ" wyd.II 1974 str. 150). Z tego co widzę w skorowidzu E. Kopickiego herb ten w podobnej formie występował na monetach w przedziale czasowym około 1502-1587. Dokładnie takiej jak Twoja niestety i tym razem nie odnalazłem.O trzeciej niestety nic nie potrafię powiedzieć.Z pewnością są na tym forum osoby które sprostują ewentualne pomyłki i/lub udzielą bardziej wyczerpujących odpowiedzi. Pozdrawiam
fraktal Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 Zapomniałem najważniejszego: Gratuluję pięknych trafień!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.