Skocz do zawartości

10 zł 1827

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam próśbę, może ktoś pomoże bo ja nie mam materiałów źródłowych.

Odmiana z inicjałami I.B. Wiem że Jakub Benike bił te monety właśnie do 1827 potem była odmiana F-H. Ale tylko tyle się zgadza. W wyszukiwarce WCN są tylko odmiany F.H.
W książce Kołakowskiego 1000 lat monety polskiej rewers monety I.B zupełnie inny (10 złotych polskich z srebra kraiowego) zaś ten rewers tu zaprezentowany pasuje tylko do monet z WCN z literami F.H. Ale tylko z pozoru orzeł ma skrzydla i ogon zupełnie inny.Dodatkowo moją wątpliwość wzbudzają chyba literówki (panujacy - zamiast panujący, zaś na awersie krol zamiast król)
Może ktoś ma katalog tych monet i wie czy to odmiana, czy nieudolna podróba.

Napisano
Cześć, w katalogu Janusza Parchimowicza jest opisana taka moneta Z 1827 roku z inicjałami I-B z dopiskiem:
znane tylko nowe bicie (Mennica Warszawska 1857)"
Zdjęcia nie mam.
Darek
Napisano
W książce Kałakowskiego przedastawiono pierwszy wzór dziesięciozłotówki bity w latach 1823 -1825 ,twój rewers to licha kopia dziesięciozłotówki bitej tylko w 1827 r. odmiana IB w ilości 123 szt.
Napisano
Tego to ja Ci niestety nie powiem :( Za cienki jestem.
W każdym razie istnieje wersja z 1827roku (a przynajmniej jej nowe bicie w z 1857)z inicjałami I-B
Napisano
HE HE oryginał powiadasz,fachowcy oceniają skalę rzadkości tej monety na 2-3 szt na świecie, może ktoś ma fotkę takiego oryginała :-))))))
Napisano
to na czym opierasz wniosek, że to licha kopia (nie neguję tego za cienki jestem)znasz jakieś konkretniejsze opisy tej monety?? szukam jakiegokolwiek śladu
Napisano
Witam.
Oto co znalazłem na interesujący Cię temat w Katalogu Monet Polskich 1764-1864".
W okresie Królestwa Kongresowego bito 3 rodzaje monet 10 zł. (wszystkie z popiersiem Aleksandra I):
- Monety z lat 1820 - 1825 posiadają m.in. na rewersie napis  srebra kraiowego" oraz litery IB i były monetami obiegowymi;
- 10 zł z roku 1827 wygląda tak jak przedstawione przez Ciebie, ale posiada litery FH (Fryderyk Hunger) i była to też moneta obiegowa;
- natomiast 10 zł z 1827 roku z literami IB, czyli tak jak na Twoim zdjęciu, figuruje w katalogu jako moneta nie wprowadzona do obiegu (próbna lub nowego bicia).
Jeśli prezentowana przez Ciebie moneta jest oryginalna to ma raczej bardzo dużą wartość, bo w katalogu oznaczona jest jako R8.
Pozdrawiam. Andrzej.
Napisano
Pełno tych cudów" numizmatyki na Allegro.Porównaj swoją monetkę ze zdjęciam z WCN-u ,bez względu na to czy FH czy IB i oczywiście zobacz te z Allegro ,wnioski nasuwają się same.
Napisano
Rocznik: 1827
Nominał: 10 złotych polskich
Średnica [mm]: 40
Waga [g]: 31,07
Metal: Ag 868
Nakład [szt]: 123

Awers/Rewers: Aleksander I / herb Królestwa Polskiego, rocznik, nominał
Rant: Gładki
Mennica: Warszawa
Inicjały I.B. (Jakub Benik)
Na awersie napis otokowy: ALEXANDER I.CES.ROS.WSKRZESICIEL KRÓL.POLS.1815
Na rewersie napis otokowy: MIKOŁAY I.CES.WSZ.ROSSYI KRÓL POLSKI PANUIACY

Znane tylko nowe bicie? (1857). Plage o tym nie wspomina.

Łączny nakład całego rocznika
Kopicki: 2721 R8 skala rzadkości
Plage: 29 R7 skala rzadkości
Hutten-Czapski: 6040 R7 skala rzadkości
Fischer: 038
Parchimowicz: 1042a
Bitkin: 983 R4 skala rzadkości
ceny [zł]: c.a. / c.a. / c.a. (orientacyjne ceny II, III i IV stanu zachowania wg Fischera 2007)
Napisano

Pig co myślisz o tej monetce na awersie jest krol a nie król i na rewersie orzeł nie pasuje ani do innych monet I.B. ani do tych z F.H. chyba, że to naprawdę to nowe bicie 1857 ciekawe czy gdzieś jeszcze jest wzmianaka o tym nowym biciu.

Napisano
Biorąc pod uwagę, że jeden egzemplarz jest z zbiorze Czapskiego, drugi w Muzeum Narodowym w Warszawie, może jakiś jest w Ermitażu to z podawanego przez katalogi stopnia rzadkości wynika, że więcej ich nie ma... ;)

Wprawdzie Plage ocenia ją stopień niżej ale ja bym tej oceny nie brał pod uwagę zwłaszcza przy R3 odmiany F.H.

Odpowiedzią na pytanie czy ten konkretny egzemplarz jest oryginalny jest jego pochodzenie. Cuda się zdarzają ale ja osobiście na nie nie liczę ;)

Cytowane przez pig123 informacje pochodzą oczywiście stąd: http://www.m4n.pl/monety/020/9098m020.htm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie