Artiwu Napisano 5 Listopad 2006 Autor Napisano 5 Listopad 2006 Witam. Mam próśbę, może ktoś pomoże bo ja nie mam materiałów źródłowych.Odmiana z inicjałami I.B. Wiem że Jakub Benike bił te monety właśnie do 1827 potem była odmiana F-H. Ale tylko tyle się zgadza. W wyszukiwarce WCN są tylko odmiany F.H.W książce Kołakowskiego 1000 lat monety polskiej rewers monety I.B zupełnie inny (10 złotych polskich z srebra kraiowego) zaś ten rewers tu zaprezentowany pasuje tylko do monet z WCN z literami F.H. Ale tylko z pozoru orzeł ma skrzydla i ogon zupełnie inny.Dodatkowo moją wątpliwość wzbudzają chyba literówki (panujacy - zamiast panujący, zaś na awersie krol zamiast król)Może ktoś ma katalog tych monet i wie czy to odmiana, czy nieudolna podróba.
KamAndy Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 Witam.Oto co znalazłem na interesujący Cię temat w Katalogu Monet Polskich 1764-1864".W okresie Królestwa Kongresowego bito 3 rodzaje monet 10 zł. (wszystkie z popiersiem Aleksandra I): - Monety z lat 1820 - 1825 posiadają m.in. na rewersie napis srebra kraiowego" oraz litery IB i były monetami obiegowymi; - 10 zł z roku 1827 wygląda tak jak przedstawione przez Ciebie, ale posiada litery FH (Fryderyk Hunger) i była to też moneta obiegowa;- natomiast 10 zł z 1827 roku z literami IB, czyli tak jak na Twoim zdjęciu, figuruje w katalogu jako moneta nie wprowadzona do obiegu (próbna lub nowego bicia).Jeśli prezentowana przez Ciebie moneta jest oryginalna to ma raczej bardzo dużą wartość, bo w katalogu oznaczona jest jako R8. Pozdrawiam. Andrzej.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.