Skocz do zawartości

Stalowe łuski - jak uratować bicia??

militarnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Podczas poszukiwań, nakopałem się kilkadziesiąt sztuk stalowych łusek typu Mosin, Mauser. Kilka sztuk miało bardzo ciekawe cicia i szkoda mi było ich ,,złomować

Chciałem je oczyścić. Opierając się na różnych metodach przytoczonych na forum ( oczywiście ów test wykonałem z innymi łuskami ) podjąłem próbę ich przeczyszczenia.

Pierwszy roztwór - Soda z wodą. Soda opadła na dno i nie chciała się wymieszać. łuski wrzucone do roztworu ani drgnęły.

Roztwór drugi - kwasek cytrynowy + woda - to już coś dało. Po dwóch dniach niektóre elementy łuski zaczęły się czyścić co czerwonej barwy ale proces ten przebiega powoli i nie wiem czy całość sie wyczyści. Wogóle nie wiem jaka proporcje mam dać. Zauważyłem także, że można na łuskę bezpośrednio nasypać troszkę kwasku i zroszyć wodą ze spryskiwacza.

Trzeci roztwór to kret. 0,25 l wody i 1,5 łyżki kreta. Czy to dobra porporcja i wogóle jak go używać ( kreta ) kret zaczął się ,,bąblić" ( nie umiem tego inaczej określić czyli pęcherzyki powietrza wydobywały się na powierzchnię. łuskę delikatnie zmiękczył ale nic się z nią nie stało. Jak uzywać kreta. Podobno to mocna substancja a łuska leżała w roztworze 3 dni i nic.
Może coś źle robie?

Czwarta substancja to woda i ocet - narazie nie wiem co z tego wyjdzie po dzisiaj dopiero włożyłem łuskę. jedną ciekawą rzecz zauważyłem, że kwasek cytrynowy w połączeniu z sodą ( ale zwykłą ) reaguje i razem te dwie subctancje działają lepiej niż pojedynczo.

Czy są jeszcze jakieś inne metody? która jest najlepsza, co robie źle?

próbowałem jeszcze elektrolizy ale nie bardzi mi to wyszło. Owszem łuska sie wyczyściła ale zjadło żabkę. Żabka przyczepiona do zardzewiałej łuski nie działa. trzeba szukać miejsca ,,czystego" a to na tzw. łuskach trupach nie jest takie łatwe.

Więc co mam zrobić? jak najlepiej wyczyscic łuski ze rdzy i uratować bicia??

AD woda i kwasek - będą wychodziły paskudne plamy, ale połysk będzie jak na nowej łusce, metoda skuteczna do mosiężnych mauserków - mośki wyglądają moim zdaniem paskuuudnie

AD woda i ocet - dosć agresywny skład :) warto co kilka minut kontrolować proces i przecierać szczoteczką - efekty całkiem dobre

AD Kret - to jest dobre do usuwania zanieczyszczeń biologicznych - porostów, glonów itp :)

AD elektroliza - wyciągnij z izolacji 5 cm przewodu (linki) zwiń i wsadź na ścisk do łuski ... żabki nie zje :) - zamiast soli możesz spróbować sode oczyszczoną albo proszek do pieczenia

inne ...

fosol - do stalówek może być

czyszczenie mechaniczne - do mosiadzu - pasta polerska - zielona i miękka szmatka - efekt lustro ( jak ktoś lubi) albo szorstka strona zmywaka i jakiś cif ( to jest szansa pozostawienia patyny)

pozostałe metody: ultradźwięki, czyszczarki jubilerskie, piaskowanie, opalanie nad palnikiem ... do sprawdzenia :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie