Kryvań Napisano 2 Listopad 2006 Autor Napisano 2 Listopad 2006 JW proszę o identyfikacje i wycene monetki
DarekD Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Denar Trajana.Panował od 98 do 117 roku.Imperator Caesar Nerva Traianus AugustusPozdrawiamDarek
elnio Napisano 2 Listopad 2006 Napisano 2 Listopad 2006 Denar Trajana z lat 103-111 z Westą na rewersie. W tym stanie moneta jest warta ok. 50-70 zł.Znaleziona w Polsce?
hermano Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 szukałem po necie i nigdzie nie znalazłem takiego rzymka to może byc ciekawe znalezisko ,bardzo dobra jakość a przedewszystkim precyzja bicia i metrycy.warto poszukać jeszcze .
elnio Napisano 6 Listopad 2006 Napisano 6 Listopad 2006 szukałem po necie i nigdzie nie znalazłem takiego rzymka ..."Widocznie słabo szukałeś ;-)http://www.wildwinds.com/coins/ric/trajan/RIC_0237.1.jpg
hermano Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 elnio- widoczne są różnice na obu stronach monety to znaczy że nie jest to samo.pozdrawiam
elnio Napisano 7 Listopad 2006 Napisano 7 Listopad 2006 Tu już wszystko się zgadza: http://www.wildwinds.com/coins/sear5/s3172.htmlMoże być?
max23 Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Moim zdaniem nie do końca sie zgadza. porównajcje te drobne szczegóły jak np. odległość popiersia od na pisów, na obu monetach:D. Wygląda to tak jak by pierwszy stępel był zastąpiony innym, może był już uszkodzony, te same wzornictwo ale inne proporcje?? Chyba że moneta się sama rozciągneła. pozdrawiam.
elnio Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Wy tak na serio, czy jaja sobie robicie?Przecież zarówno stemple, jak i samo wybicie monety to reczna robota. To nie maszynowa produkcja z XXI w., gdzie wszystko jest jednakowe z dokładnością do setnych mm.
DarekD Napisano 8 Listopad 2006 Napisano 8 Listopad 2006 Elnio, myślałem że teraz to już im przyłożysz:)
max23 Napisano 10 Listopad 2006 Napisano 10 Listopad 2006 cześćElnio oczywiście masz całkowitą racje. Ale nie był bym sobą gdybym się nie doczepił szczegołów. Nie chce mi się robić nowej fotki porównawczej na której na pewno można się zabawić w znajdź 10 różnic na obrazkach" . osobiście nie wierze w przypadki i nadal twierdze że moneta przedstawiona przez Krywańa iTwoja Elniu nie jest tą samą. Częso porónuje ponety rzymskie i wiem że wystarczy kilka różnic by monety zakwalifikować do innej odmiany. Jeśli Cię to nie przekonało to trudno bo ja widze np. na jednej monecie koleś ma ze 30 lat a na drugiej z 47 choć nie wiem czy tak długo się wtedy żyło. inna róznica to napis TRAIANO-TRAIAN JO. Jak dla mnie oczywista sprawa:P
hermano Napisano 11 Listopad 2006 Napisano 11 Listopad 2006 tak poprostu chętnie ją odkupie tę monetke bo jest tego warta jest w nizłym stanie.czekam na propozycje.
hermano Napisano 12 Listopad 2006 Napisano 12 Listopad 2006 ja mogę zaoferować 500 podoba mi się .czekam na oferteod Kryvań
max23 Napisano 12 Listopad 2006 Napisano 12 Listopad 2006 ja teżmam fajne monety jak chcesz za 500:P. A takna poważnie to Krywiń bierz jak dają 500 $ drogą nie chodzi:P pozdr.
kuprlli Napisano 12 Listopad 2006 Napisano 12 Listopad 2006 Do max23: Elnio ma rację. Moneta wybita różnymi stemplami (a trzeba ich było trochę do wybicia każdej serii) ale należącymi do jednego typu. Wskazujesz różnice drugorzędne. Jak napisał Elnio nie było możliwośći maszynowego i mechanicznego kopiowania stempli. Każdy różni się nieco, nawet jeżeli wykonany był ta samą ręką, a nie zawsze tak było. To jest jeden typ. Dla jasności opis:awers. Popiersie Trajana w wieńcu laurowym w pr. IMP TRAIANO AVG GER DAC PM TRPrewers: Westa siedzi w lewo, trzyma Palladium i berło.COS V PP SPQR OPTIMO PRINC, w odcinku VESTALit: RIC II, 108; może jakieś różnice mogłyby być według Stracka,(nr 163) ale jego klasyfikacja awersów jest zbyt drobiazgowa. Przy okazji TRAIANO-TRAIAN JO Ja nie widzę nażadnej z tych monet inskrypcji TRAIAN JO. Chyba źle rozczytałeś literę N.PozdrawiamKuprlli
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.