reskowiak Napisano 1 Listopad 2006 Autor Napisano 1 Listopad 2006 Witam. Szukam wszelkich informacji i zdjęć (jeśli takie są) walk o Lębork (woj. Pomorskie). Z tego co kiedyś czytałem to podobno nie było tam walk a miasto zdobyto bez oddania strzału. Nie za bardzo mi to pasuje bo posiadam jedno zdjęcie i jednak coś się dzieje. Od razu widać, że na zdjęciu są dwa ciała i kolejne dwie?(widać lepiej gdy pobawimy się kontrastem itp.) osoby w drzwiach kamienicy po prawej trzymające broń. jeśli jest jedno zdjęcie to musi być ich więcej. Byłbym wdzięczny za wszelkie info. Google już przeszukałem i nic nie znalazłem.P.S. Co to jest za urządzenie na środku zdjęcia? Wydaje mi się, że Goliath ale nie jestem pewien.
osman Napisano 1 Listopad 2006 Napisano 1 Listopad 2006 Witam.Znalazłem stronę miasta patronackiego Lęborka-Gummersbach w Niemczech,w ten rejon zostało wysiedlonych wielu mieszkańców Launeburgu.Pisze tam że prawie całe zentrum zostało spalone przez A.C.http://www.lauenburg-pommern.de/
reskowiak Napisano 1 Listopad 2006 Autor Napisano 1 Listopad 2006 Dzięki za linka. Już kiedyś przeglądałem te strony. Chyba jestem ślepy bo nie znalazłem tam tego co napisałeś. Wiem, że zostało zniczczone bo praktycznie z rynku to zostyała tylko apteka którą widać na zdjęciu ( nie licze odchodzących dróg od tego placu bo tam są kamienice). Znam taką historię: gdy rosjanie dowiedzieli się, że w mieście jest browar to czym prędzej udali się tam na spożycie. Potem dla zabawy wrzucali granaty do piwnic. Jaki był tego efekt to chyba wiadomo. Wysadzali kamienice dla zabawy i tym spsobem zburzyli więcej zabudowy niż ewentualne walki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.