wyrobnik Napisano 31 Październik 2006 Autor Napisano 31 Październik 2006 Mam prosbę, czy ktos z Was jest w posiadaniu tzw. monety zastępczej bitej wręcz masowo w latach 1916-1923 na obszarach Cesarstwa Niemieckiego, a szczególnie w Prusach Wschodnich. Dotyczy m. Wartenburg.
GoAr Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 Hmmm. Masowo to pojęcie względne. Akurat monety emisji miejskiej z Barczewa - bo o nich mowa - nie należą do szczególnie popularnych. Lata emisji to między 1917 a 1919 (chyba że weźmnie się pod uwagę fałszerstwa Roettingera ale to już inna bajka). No i pytanie o którą monetę chodzi?Więc po kolei:10 fen cynk (1917)- fałszerstwo Roettingera - 100 szt.50 fen cynk (1917) - 1000 szt.50 fen cynk (1917)- fałszerstwo Roettingera - 100 szt.10 fen żelazo (1917)- 31 250 szt. (dwie odmiany)10 fen żelazo (1917)- fałszerstwo Roettingera - 100 szt.50 fen żelazo (1917 lub 1918)- 4300 szt. - notowana odmiana czerniona (wysokość 24,2 mm)50 fen żelazo (1917)- fałszerstwo Roettingera - 100 szt.50 fen żelazo (1917 lub 1919)- nakałąd 4384 szt.(wysokość 23,6 mm)Wszytskie monety są ośmiokątne.Monet właściwie nie widuję na rynku numizmatycznym, proponuję więc zweryfikować swój pogląd co do ich pospolitości.PozdrawiamGoAr
wyrobnik Napisano 1 Listopad 2006 Autor Napisano 1 Listopad 2006 Dziękuję bardzo za informację i przepraszam, że uzyłem określenia /masowo/, nie to miałem na mysli. Uwaga cenna. Wiem, że nie należą do popularnych. Miałem na uwadze monete 10 fen Magistrat Wartenburg" Ostrp. (Barczewo).Zachodzi pytanie jakie nominały monet były bite W wymienionym w spisie są monety fałszerstwa Roettingera. Jeśli mogę, prosiłbym o literaturę, skąd mógłbym zaczerpnąć informację co do ilości i nominału jakie wyprodukowano w Barczewie. Czy tylko bilon był emitowany. Proszę o informację. Serdecznie pozdrawiam. Wyrobnik.
GoAr Napisano 1 Listopad 2006 Napisano 1 Listopad 2006 Podałem Tobie wszytkie emisje monetarane z Barczewa - obok podałem nakłady, co do bonów choć to nie moja działka to wymienić mogę 7 nominałów tj. z emisji 06.08 1914 5 i 50 fen. oraz 1, 3 i 5 marek a także z emijsi z 08.08 1914 r. 50 fen i 1 marka. Wszytskie stosunkowo rzadkie. Co do literatury to przy monetach zastępczych polecić mogę katalogi autorswta Bogumiła Sikorskiego - czasemi pokazują się na Allegro.No i jeszcze słów kilka o fałszertwach Roettingera. Krótko po zakończeniu ubiegu emisji lokalnych - na początku lat 20 niemiecki zbieracza i handlarza Brunon Röttiner zlecił firmie Lauera z Norymbergii, która to firma wykonała znaczą ilość ogólnej emisji monet lokalnych, dodatkowe wykonanie szeregu rzadszych monet z miejscowości leżących już wówczas na obszarach Francji i Polski. Fałszerstwo polegało na wybiciu dodatkowych monet stemplem oryginalnym, bądź też na wybiciu monet w innym metalu, w innym kształcie, różnymi kombinacjami awersów i rewersów lub nowymi, nieznanymi wcześniej stemplami. Nakład fałszywych monet wynosił po 100 szt. każdego typu i zostały one rozprowadzone wśród zbieraczy jako odpowiednio drogie rzadkości. Przestępstwo zostało jednak ujawnione, a Röttiner został skazany na 3 m-ce więzienia i 100 złotych marek grzywny. Wśród sfałszowanych przez Röttinera monet jest 58 typów z 22 miejscowości leżących na ziemiach polskich, między innymi wśród tych fałszerstw znalazły się monety z Barczewa.PozdrawiamGoAr
wyrobnik Napisano 4 Listopad 2006 Autor Napisano 4 Listopad 2006 Dziękuję serdecznie za przekazane informacje. Teraz poszukam publikacji Bogumiła Sikorskiego na temat monet zastepczych.Pozdrawiam. Wyrobnik.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.