Skocz do zawartości

monety zastępcze

wyrobnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mam prosbę, czy ktos z Was jest w posiadaniu tzw. monety zastępczej bitej wręcz masowo w latach 1916-1923 na obszarach Cesarstwa Niemieckiego, a szczególnie w Prusach Wschodnich. Dotyczy m. Wartenburg.
Napisano
Hmmm. Masowo to pojęcie względne. Akurat monety emisji miejskiej z Barczewa - bo o nich mowa - nie należą do szczególnie popularnych. Lata emisji to między 1917 a 1919 (chyba że weźmnie się pod uwagę fałszerstwa Roettingera ale to już inna bajka). No i pytanie o którą monetę chodzi?
Więc po kolei:
10 fen cynk (1917)- fałszerstwo Roettingera - 100 szt.
50 fen cynk (1917) - 1000 szt.
50 fen cynk (1917)- fałszerstwo Roettingera - 100 szt.
10 fen żelazo (1917)- 31 250 szt. (dwie odmiany)
10 fen żelazo (1917)- fałszerstwo Roettingera - 100 szt.
50 fen żelazo (1917 lub 1918)- 4300 szt. - notowana odmiana czerniona (wysokość 24,2 mm)
50 fen żelazo (1917)- fałszerstwo Roettingera - 100 szt.
50 fen żelazo (1917 lub 1919)- nakałąd 4384 szt.(wysokość 23,6 mm)
Wszytskie monety są ośmiokątne.
Monet właściwie nie widuję na rynku numizmatycznym, proponuję więc zweryfikować swój pogląd co do ich pospolitości.
Pozdrawiam
GoAr
Napisano
Dziękuję bardzo za informację i przepraszam, że uzyłem określenia /masowo/, nie to miałem na mysli. Uwaga cenna. Wiem, że nie należą do popularnych. Miałem na uwadze monete 10 fen Magistrat Wartenburg" Ostrp. (Barczewo).
Zachodzi pytanie jakie nominały monet były bite W wymienionym w spisie są monety fałszerstwa Roettingera.
Jeśli mogę, prosiłbym o literaturę, skąd mógłbym zaczerpnąć informację co do ilości i nominału jakie wyprodukowano w Barczewie. Czy tylko bilon był emitowany.
Proszę o informację. Serdecznie pozdrawiam. Wyrobnik.
Napisano
Podałem Tobie wszytkie emisje monetarane z Barczewa - obok podałem nakłady, co do bonów choć to nie moja działka to wymienić mogę 7 nominałów tj. z emisji 06.08 1914 5 i 50 fen. oraz 1, 3 i 5 marek a także z emijsi z 08.08 1914 r. 50 fen i 1 marka. Wszytskie stosunkowo rzadkie. Co do literatury to przy monetach zastępczych polecić mogę katalogi autorswta Bogumiła Sikorskiego - czasemi pokazują się na Allegro.
No i jeszcze słów kilka o fałszertwach Roettingera. Krótko po zakończeniu ubiegu emisji lokalnych - na początku lat 20 niemiecki zbieracza i handlarza Brunon Röttiner zlecił firmie Lauera z Norymbergii, która to firma wykonała znaczą ilość ogólnej emisji monet lokalnych, dodatkowe wykonanie szeregu rzadszych monet z miejscowości leżących już wówczas na obszarach Francji i Polski. Fałszerstwo polegało na wybiciu dodatkowych monet stemplem oryginalnym, bądź też na wybiciu monet w innym metalu, w innym kształcie, różnymi kombinacjami awersów i rewersów lub nowymi, nieznanymi wcześniej stemplami. Nakład fałszywych monet wynosił po 100 szt. każdego typu i zostały one rozprowadzone wśród zbieraczy jako odpowiednio drogie rzadkości. Przestępstwo zostało jednak ujawnione, a Röttiner został skazany na 3 m-ce więzienia i 100 złotych marek grzywny. Wśród sfałszowanych przez Röttinera monet jest 58 typów z 22 miejscowości leżących na ziemiach polskich, między innymi wśród tych fałszerstw znalazły się monety z Barczewa.
Pozdrawiam
GoAr
Napisano
Dziękuję serdecznie za przekazane informacje. Teraz poszukam publikacji Bogumiła Sikorskiego na temat monet zastepczych.Pozdrawiam. Wyrobnik.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie