Gość Napisano 20 Maj 2002 Napisano 20 Maj 2002 Sczerze mówiąc o czymś innym niż ten artykuł o poszukiwaniu samolotu w ostatnim \O\". Przeczytałem - i nic nie zrozumiałem :-(
Gość Napisano 20 Maj 2002 Napisano 20 Maj 2002 Indio pisz to co czujesz.Groza okopów zrobiła na mnie wrażenie choć przez trzy lata pracy w pogotowiu niejedno widziałem.Hartmann
Gość Napisano 20 Maj 2002 Napisano 20 Maj 2002 Indio ! artykul owszem i owszem niezly :0 sam sporo podobnych rzeczy widzialem i widuje kop[iac w Karpatach zreszta pewnie w podobnych miejscach w ktorych Ty kopiesz ..a przy okazji sporo techniki wojskowej ( to wzgledem Twojego wczesniejszego artykulu ) jeszcze udaje sie znalezc..nawet nie tak dawno...to i owo znalazlem ::) wiesz co moze napisz o poszukiwaniach i ludziach, ktorzy szukaja w Karpatach, sporo sie tam dzieje !! glownie zlego chociaz ..pozdrawiam
Gość Napisano 21 Maj 2002 Napisano 21 Maj 2002 A tak na poważnie - Nie wiem niestety, czy jest to prywatne pytanie Indii, czy pytanie przedstawiciela redakcji \O\". \Groza okopów\" rzeczywiście jest świetna i bardzo potrzebna. Sama lektura tego forum nasuwa bowiem spostrzeżenie, że wielu \exploratorów\" myśli wykrywaczem, bez żadnej głębszej refleksji. Jakiś czas temu kilku z nich aż trzęsło się z radości przed penetracją krypt zrujnowanego kościoła. Na moje pytanie, czy tylko penetracja im w głowie, jeden odpowiedział \A co w tym złego?\". Ano nic. Wiele artykułów przedstawia poszukiwania jako romantyczną przygodę na pograniczu prawa, tymczasem włśnie poszanowanie dla prawa i etyki należałoby nieustannie podkreślać. I zmuszać do jakiejś refleksji (vide \Groza...\").Jeżeli natomiast jest to pytanie z ramienia redakcji - to, o ile jakieś 80% tematyki mi odpowiada, pisać trzeba przede wszystkim konkretniej. \O\" w swej obecnej postaci to zbiór gładkich ogólników. Brak, poza kilkoma wyjątkami, rzetelnej, konkretnej wiedzy - np. artykuł o rkm-ie Diegtiarewa, opisuje 4 wersje, zdjęcia są de facto nieczytelne (pomijając fakt, że nie wiadomo, co przedstawiają), dane techniczne są jedne i nie wiadomo od której wersji. Jeżeli ktoś zdoła na tej podstawie odróżnić, czy znalazł DT czy DTM - to gratuluję. Albo \Katastrofa pod specjalnym nadzorem\" - pomijając treść, artykuł ilustrowany jest zdjęciami przedstawiającymi konkretne konstrukcje. Żadne z nich nie są podpisane - wartość poznawcza jest zerowa. Podarować sobie można, moim zdaniem, tematykę bezdroży Azji i szczytów Himalajów, ich miłośnicy mają swoje pisma a uwolnione w ten sposób miejsce (i przez kurioza w rodzaju \Na wyprawy zabieram Darusia\", o kobietach ekstremalnych nie wspominając) przeznaczyć na pogłębienie pozostałych tematów. Technika i historia nie są, niestety, dziedzinami zbytnio romantycznymi - wymagają żelaznej konsekwencji i rzetelnej wiedzy, w przeciwnym razie niebezpiecznie chylą się ku radosnej twórczości eksploratorskiej red. Wójcika. Na Forum łatwo zauważyć, że wielu poszukiwaczy to ludzie (bardzo) młodzi, nie mający dostępu do podstawowej literatury (o barierze cenowej nie wspomnę) - to skąd mają czerpać swą wiedzę, jeżeli \O\" tylko ją sygnalizuje? W artykule o Lęborku jedynie wspomniano głośną kilka lat temu studnię - a nie można było podać kilka szczegułów? A nie można było w trzech linijkach wymienić typów Misteli? Przedstawić wersji Kettenkraftrada? Jeżeli ktoś po obejrzeniu zdjęcia na s. 45 marcowego numeru będzie wiedział jak wygląda Universal Carrier, to należy mu się order i nagroda pieniężna plus zdjęcie na tle redakcji.I to tyle - tylko, albo aż tyle.
Gość Napisano 21 Maj 2002 Napisano 21 Maj 2002 Ja niechcę czarno widzieć, ale to \O\" wygląda zupełnie jak zero ;-)).
Gość Napisano 22 Maj 2002 Napisano 22 Maj 2002 Prem-czy masz na myśli to co wydarzyło się w majowy weekend pod Baligrodem???
Gość Napisano 22 Maj 2002 Napisano 22 Maj 2002 India :)) jestes niesamowita !! ale jesli juz to na priv bo na forum pewne rzeczy wychodza i....a propos cos niecos sie wydarzylo i rok temu hmmm niedaleko Baligrodu a w weekend no coz weekend jak to weekend ;)
Gość Napisano 22 Maj 2002 Napisano 22 Maj 2002 WitamMam małe pytanko, po co dzjęcie skoro nic z niego nie wynika, jeżeli już to proszę o bardziej czytelne, przynajmniej wiadomo będzie co znalazłaś. Pozdrawiam -groza okopów - była bardzo dobraKrzysiek(?) WSI - mjr
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.