DarekD Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 Denar rzymski Faustyny, chyba Młodszej - pośmiertny o ile się nie mylę. Kto go tak zabił?PozdrawiamDarek
DarekD Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 Jednak Faustyny Starszej więc rok 141.Mennica Rzym.
kokesh Napisano 30 Październik 2006 Autor Napisano 30 Październik 2006 DarekD może coś więcej np. który to rok , czy to moneta pospolita czy nie ... ale i tak Wielkie dzięki .Pozdro...
elnio Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 Jak zwykle ostatnio Darek ma rację :-)Denar pośmiertny Faustyny Starszej (zm. w 141 r. żony Antoninusa Piusa. Popularna moneta - obok denarów Antoninusa Piusa jedna z najczęsciej znajdowanych w Polsce.Czy jak zwykle mogę prosić o namiary na miejsce znalezienia (na priva)? Jeżeli oczywiście ta moneta została znaleziona w Posce.Szczegóły tutaj: http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/znaleziska-rzymskie.html Pozdrawiam Arek elnio@wp.pl
DarekD Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 :) teraz ja mam pytanie, czy denary pośmiertne były bite tylko w roku śmierci czy przez dłuższy czas?PozdrawiamDarek
kuprlli Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 W przypadku Faustyny Starszej przypuszcza się, że bicie monet pośmiertnych mogło trwać nawet do końca panowania Antonina (w każdym razie dosyć długo). Podobnie monety bite ku pamięci Faustyny Młodszej po jej smierci w 176 r. - również były bite przez jakiś czas. Na pewno nie mozna ich datować odpowiednio na rok 141 lub 176.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.