piotrek_k Napisano 30 Październik 2006 Autor Napisano 30 Październik 2006 Czy ktos może coś powiedzieć na temat ciekawych miejsc w tych rejonach? ma ktos może jakieś ciekawe informacje i chce sie podzielic? byłbym wdzięczny:) Wybieram sie tam i to najprawdopodobniej z wykrywką:)pozdrawiam serdecznie i z góry dziekuje:)piotrek_k
profos Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 W Sławęcicach znajdowała się filia jakiegoś obozu koncentracyjnego. Na południe od torów znajdziesz ruiny tego obozu. Sam tam nie kopałem, ale słyszałem, że jeszcze na początku lat 90 znajdowano tam hełmy. O Sławęcicach możesz więcej poczytać w książce Tomczyka Przełamanie Lini Odry...". Jakieś walki w tamtym rejonie były, ale szczegółów nie pamiętam, bo książkę pożyczyłem kumplowi.Jak coś fajnego znajdziesz to pochwal się.
profos Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 a tak na marginesie: jest na tym forum ktoś z KK?
piotrek_k Napisano 1 Listopad 2006 Autor Napisano 1 Listopad 2006 Ja niestety nie jestem z Głuchołaz ale w tamte tereny mam nadzieje bede sie wkrótce wybierał:Ppozdro
piotrek_k Napisano 1 Listopad 2006 Autor Napisano 1 Listopad 2006 Sorki myslałem o czyms innym(gadałem z kims) :P nie jestem z KK ale bede sie tam niedługo wybierał:)no teraz dobrzepozdrawiam
retman Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Witam , jestem z K-K , mieszkam tutaj już dość długo , myślę że dobre czasy na szukanie tutaj już minęły. Najciekawszym terenem był obszar w lesie w dzielnicy Pogorzelec , przylegający do dawnej jednostki OTK , nazywany przez miejscowych starym lotniskiem". W tej chwili na większej części wybudowano piekarnię. Było tutaj bardzo dużo bunkrów technicznych zagłębionych w gruncie oraz rumowiska żelbetowe po wysadzonych obiektach. Wiele lat temu zalegało tam mnóstwo amunicji do broni strzeleckiej 9 x 19 Para oraz 7,62 radzieckiej. Były również duże ilości łusek amunicji Flak 8,8. Poszukiwania mogą byś trudne , ziemia pełna jest odłamków po bombardowaniach Zakładów Azotowych i Zakładów Chemicznych Blachownia. Generalnie teren K-K pełny jest obiektów związanych z obroną przeciwlotniczą.
piotrek_k Napisano 23 Grudzień 2006 Autor Napisano 23 Grudzień 2006 Może ktos jeszcze coś powie ciekawego? prosze ładnie :)pozdrawiam
U311 Napisano 27 Grudzień 2006 Napisano 27 Grudzień 2006 Witam!W tej miejscowości (styczeń-luty 1943r.) krewniak odbywał służbę w RAD jako junak. Jednostka o nr 121 /4.
faco Napisano 30 Grudzień 2006 Napisano 30 Grudzień 2006 Zapraszam rowniez na http://explorer.forka.euPo pytaniu o te miejsce powinni sie znalezc fachowcy tematu ;)Sam tam bylem no no niezly jest ten oboz.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.