jagoo Napisano 30 Październik 2006 Autor Napisano 30 Październik 2006 Witam.Do jakiej instytucji w Polsce mogę zwrócić sie z zapytaniem o losach żołnierza stacjonujacego najpierw w Poznaniu, a nastepnie po kursie podoficerskim przydzielonego do oddziału KOP-u ,który w 1939 stacjonował w Grodnie. Dostał sie do niewoli niemieckiej pod Opatowem.Wcześniej napisałem do Stowarzyszenia byłych żołnierzy KOP w Warszawie z prośbą o inf na w/w temat ,przekazując wszystkie posiadane przeze mnie dane,ale nieotrzymałem żadnej odpowiedzi. Jagoo
dzava Napisano 30 Październik 2006 Napisano 30 Październik 2006 Witam, od kilku lat zajmuję się historią KOP ze szczególnym uwzględnieniem Brygady KOP Grodno"; jest pewna szansa na ustalenie losów podoficera KOP - są to zespoły archiwalne znajdujące się w Archiwum Straży Granicznej w Szczecinie. Jest ono depozytariuszem akt archiwalnych wszystkich przedwojennych formacji granicznych w tym KOP. Jeżeli to nie tajemnica to w jakim pułku służył w Poznaniu? jeżeli był podoficerem służby czynnej to można na tej podstawie ustalić do którego batalionu (Sejny" lub Orany") mógł trafić. Grodno tak naprawdę było m.p. dowództwa brygady i jego agend, Kompanii Saperów KOP, Plutonu Żandarmerii KOP i Placówki Wywiadu KOP.
jagoo Napisano 31 Październik 2006 Autor Napisano 31 Październik 2006 Dzięki Dzava.W najbliższym czasie wyśle na priva wszelkie info jakie udało mi się zdobyć na w/w temat .Pozdrawiam Jagoo
janushew Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 Archiwum Straży Granicznej w Kętrzynie, jak dostał sie do niewoli to: Centralne Muzeum Wojennych w Łambinowicach-Oplu 45-017 Opole ul.Minorytów 3. pozd j
dzava Napisano 31 Październik 2006 Napisano 31 Październik 2006 janushew, nie wprowadzaj chłopaka w błąd od ponad 5 lat Archiwum Straży Granicznej mieści się w SZCZECINIE (powtórzę w Szczecinie) przy ul. Żołnierskiej 45. Wiem bo codziennie je mijam a napewno nie mieszkam w Kętrzynie. Owszem było kiedyś w Kętrzynie ale zostało przeniesione do Szczecina.
jagoo Napisano 4 Listopad 2006 Autor Napisano 4 Listopad 2006 Dzawa - wysłałem info na priva ale wrócł do mnie .Nie znam powodu.Może nieaktualny? Jagoo
dzava Napisano 5 Listopad 2006 Napisano 5 Listopad 2006 sorki nie wiem już kiedyś ktoś się dobijał a ja czekałem, czekałem. Pisz na a.ochal@interia.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.