Skocz do zawartości

KOP

jagoo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.Do jakiej instytucji w Polsce mogę zwrócić sie z zapytaniem o losach żołnierza stacjonujacego najpierw w Poznaniu, a nastepnie po kursie podoficerskim przydzielonego do oddziału KOP-u ,który w 1939 stacjonował w Grodnie. Dostał sie do niewoli niemieckiej pod Opatowem.Wcześniej napisałem do Stowarzyszenia byłych żołnierzy KOP w Warszawie z prośbą o inf na w/w temat ,przekazując wszystkie posiadane przeze mnie dane,ale nieotrzymałem żadnej odpowiedzi. Jagoo
Napisano
Witam, od kilku lat zajmuję się historią KOP ze szczególnym uwzględnieniem Brygady KOP Grodno"; jest pewna szansa na ustalenie losów podoficera KOP - są to zespoły archiwalne znajdujące się w Archiwum Straży Granicznej w Szczecinie. Jest ono depozytariuszem akt archiwalnych wszystkich przedwojennych formacji granicznych w tym KOP. Jeżeli to nie tajemnica to w jakim pułku służył w Poznaniu? jeżeli był podoficerem służby czynnej to można na tej podstawie ustalić do którego batalionu (Sejny" lub Orany") mógł trafić. Grodno tak naprawdę było m.p. dowództwa brygady i jego agend, Kompanii Saperów KOP, Plutonu Żandarmerii KOP i Placówki Wywiadu KOP.
Napisano
Dzięki Dzava.W najbliższym czasie wyśle na priva wszelkie info jakie udało mi się zdobyć na w/w temat .Pozdrawiam Jagoo
Napisano
janushew, nie wprowadzaj chłopaka w błąd od ponad 5 lat Archiwum Straży Granicznej mieści się w SZCZECINIE (powtórzę w Szczecinie) przy ul. Żołnierskiej 45. Wiem bo codziennie je mijam a napewno nie mieszkam w Kętrzynie. Owszem było kiedyś w Kętrzynie ale zostało przeniesione do Szczecina.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie