Skocz do zawartości

Chełm i okolice

Hans Kamler

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy w okolicach Chełma są jakieś ciekawe miejsca? Osobiście szukałem m.in na łąkach w północno-wschodniej cz. miasta, gdzie znalazłem jedynie łuski i naboje austriackie i rosyjskie z I wojny. Mieszkam w miejscu, gdzie znajdował się hitlerowski Stalag 319B, ale do tej pory trafiłem z kolegą tylko na parę łusek z mausera i guziki.
Napisano
Śłuchaj, moj wujek biegal tam z kolega po lasach z wykrywaczem kilka dobrych lat temu.... jest tam duzo bunkrow i widocznych pozostalosci po okopach. Kiedys nawet saperzy przyjechali do jego sasiadow do ogrodka, bo okazalo sie, ze nawet tam jest tego pelno, znalezli miedzy innymi jakies pociski przeciwlotnicze, granaty itp. a wszystko to byly niewypaly... Tez mamy zamiar sie tam kiedys przejechac ale nie wiemy kiedy... Jak sie dowiem czegos wiecej, na temat dokladnej lokalizacji wartej odwiedzin to napisze... pozdro...
Napisano
Witam.... Bylem dzis w Chełmnie... Zaczelismy szukac pod skarpami za Kokockiem przy Starogrodzie (dolnym). Usłyszalem, ze miala tam miejsce dosyc konkretna bitwa itd... okazalo sie, ze nie znalazlem tam nawet jednej łuski :| Postanowilismy pojechac do bunkrow, ktore mieszcza sie kawalek za Chelmniem i tam czegos poszukac... znalezlismy niestety tylko kilkanascie łusek, pare odlamow i lotke od czegos"... Szczerze mowiac to lasy sa dosyc obszerne, a czasu juz nie mielismy za wiele zeby chodzic dalej. Mysle, ze moze byc tam cos ciekawego, warto pojechac tam chocby po to, zeby zobaczyc te bunkry, stanowiska itd , czego wtych lasach jest mnustwo!! Bylem rowniez u wujka, o ktorym pisalem wczesniej, pokazywal mi zdjecia i dowiedzialem sie konkretnie co tam saperka u niego w ogrodku znalazla... Byly to dwa, metrowe pociski altyleryjskie, i szescdziesiat malych lotniczych. Przed domem w ogrodku ;] Mysle, ze miejsce moze byc dobre tylko konkretnych informacji brak...
Napisano
witam okolice Rejowca sa bardzo ciekawe dla poszukiwacza i Marynina czy Marysina przed Rejowcem sporo rzeczy po Polskiej artykerii tam znajdowaliśmy i wiele innych ciekawych fantów, jeszcze okolice Włodawy i Sawina tez tam jest ciekawie pozdrawiam
panzerhrabia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie