Skocz do zawartości

Studnia

Gość Mick

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Chcialbym spenetrowac studnie, jednak zero doswiadczen z...
wlasnie:
w studni jest woda, ale nic to moge wypompowac, bardziej chodzi o muł pod woda.. mozna na nim stanac, jest jednak troszke grzaski, a wiem, ze pod nim jest pare rzeczy jednak jak gleboko moga byc? jak sie do nich dostac?
osuszanie studni nie wchodzi w rachube :)
(wsiaknelo kilka wiader ktore tam kiedys staly pod koszem pompy wiec blota bedzie dosc duzo)
Dzieki za pomoc
Mick
PS studnia nie jest gleboka - kolo 8-10 metrow, podloze piaszczyste (las) wiec glebiej pewnie troche gliny i znowu piach/ziemia
Napisano
na dnie studni najczęściej jest \kurzawka\" nie wiem czy to ogólnopolskie określenie ale jest to piasek z wodą który napływa wszelkimi dziurami poniżej pewnego poziomu i nic z nim nie zrobisz chyba że extra sprzętem
Napisano
no to za bardzo mnie nie ucieszyles :(
a na ekstra sprzet to niespecjalnie mnie stac...
dzieki w kazdym razie
Napisano
\Kurzawka\" jest chyba określeniem ogólnopolskim. Przynajmniej w mazowieckiem je znamy. Z tego co wiem, to taka kurzawka jest też zagrożeniem zawalenia studni podczas jej kopania. A tak przy temacie: bałbym się zejść do studni, ale studnia to wdzięczny temat. Pamiętam, kiedyś moja babcia kopała studnię głębinową (średnica około 20 cm) w miejscu zwykłej studni (pokład wody głębinowej się pokrywał z tym podskórnym). Na samym początku wiercenia w studni materiał z niej zawierał wiele ciekawych rzeczy. Było to kilka monet i jakieś inne drobne żelastwa, a przypominam, że piasek był pobierany tylko z powierzchni nowej rury, czyli \pi\"r2, gdzie r równe około 20 cm. Tak więc studnie są ciekawym miejscem do badań.

Swego czasu dziadek się mnie pytał, \jak głęboko sięga mój wykrywacz\", bo on wrzucił po wojnie pistolet do studni, a nie pamięta gdzie jest studnia, bo już jest zasypana... Jest to nieco humorystyczne, bo studnia ta miała co najmniej 15 metrów głębokości i samobójstwem byłoby kopać dla znalezienia nieokreślonego, zardzewiałego pistoletu.

Pozdrawiam
Napisano
Też kiedyś widziałem studnię bez wody, ale nieodważyłem się tam wejść i kopać - kamienna cembrowina.
Napisano
słuchajcie do każdej studni mozna wejśc nawet do tej gdzie jest kużawka dla niezorjentowanych lub mylących pojęcia kużawka nazywamy wpływanie wody wraz z piaskiem najczęsciej zaczyna się od krzemionki a w miare jej wypłukiwania wcieka jest podciągany piasek a wszystko to można ocenic i zobaczyć
jeżeli chodzi o muł na dnie studni a jest w niej woda wystarczy zaopatrzyć sie w tzw siajs--pompę to znaczy pome która może zaciągać brudną wodęi wypompowywać ten mół wraz z wodą nie jest to trudne lecz pracochłonne ale po dniu wypompowywania takiej wody nawet zwykłą pompa mozna uzyskać całkiem ciekawe efekty jak cos więcej to na prv proszę:) pozdrawiam michał BBasia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie