Skocz do zawartości

Muzeum Powstania Warszawskiego znalazł samolot??

Chrumiś

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, dzisiaj czytając prasę doczytałem się takiej ciekawostki, iż Muzeum Powstania Warszawskiego znalazło samolot?? Części?? Angielskiej maszyny która latała nad Warszawę.
Samolot po owym locie został ostrzelany przez artylerie plot. I lądował na polanie, po czym się obsunął do wody a po wojnie został zasypany przez obecne władze.
Przepraszam ze nie napisałem tego dokładnie, ale gazetkę czytałem w drodze z pracy i w pociągu mi się zawieruszyła.
Nie pytajcie z jakiej to gazety, bo nie pamiętam. Jedna z darmowych Warszawskich gazetek.
Może ktoś wie więcej w tym temacie?? Ponoć maja wydobywać pozostałości po latającym ptaszku.

Pozdrawiam Marcin
Napisano
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=376360 a tak se dodałem (bo miałem trochę czas żeby przejrzeć ostatnie posty na forum:)no i dzieki temu nie musisz już szukać:)pozdro pozdro:)
Napisano
Witam!
Katastrofa tego Halifaxa ,była znana już od dość dawna znawcom tematu jak i mieszkańcom Dąbrowy Tarnowskiej (Halifax JP-276 A 148 Dywizjonu R.A.F. Strącona w nocy z 4/5 sierpnia 1944r. dowódcą był Kanadyjczyk A.R. Blynn. Poległa tam wraz nim cała załoga). Zaś ekipa MPW rafiła przypadkowo na ślad katastrofy" i wybrała się na wykopki" bez jakichkolwiek zezwoleń , przez co zresztą jest teraz cała awantura.
Smieszne ( według mnie) natomiast są informacje ,jakoby samolot znajdował się w całości i można go po odrestaurowaniu eksponować jako całość!. Ten samolot SPADŁ ,i to co tam się znajduje to tylko szczątki, być może dość duże ale jednak tylko fragmenty które przypuszczalnie sa bardzo mocno skorodowane.
Natomiast co do działań MPW w tematach lotniczych to polecam lekturę wątku p.t. Liberator na forum Muzeum Powstania.
W Muzeum Powiśla Dąbrowskiego w Dąbrowie wystawione są cześci tej maszyny w tym jedno ze śmigieł.
Pozdrawiam!
lokfan
  • 1 month later...
Napisano
Witam!
Podobno wyciągnięto w tym tygodniu duże fragmenty tego samolotu, może ktoś ma jakieś zdjęcia? Wczoraj (piatek)podobno była migawka o tym w regionalnej TVP3 (Kronika Krakowska).
Pozdrawiam!
lokfan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie